Compartir

Aquest diumenge, el moviment social espontani que va envair les carrer, 15-M , compleix cinc anys. Tot va començar amb una manifestació, sota el lema No ens representen , que va desembocar en una acampada a la Puerta del Sol i que es va expandir a diferents punts d'Espanya.

En tan sols un parell de dies, el campament improvisat a la Puerta del Sol passar de 40 'indignats', que van prendre el nom del llibre de Stéphane Hessel, a 5.000, 10.000 al dia següent i 28.000 unes hores més tard i va seguir en augment, tot això en m ig ??de càrregues policials els intents per desallotjar les places van resultar inútils.

Gràcies a la premsa estrangera i les xarxes socials, el 15M es va convertir en un moviment internacional amb delegacions a Londres, París, Roma o el Caire, entre d'altres.

Les exigències del moviment eren clares: dret a un habitatge digne i una sanitat i educació públiques de qualitat, la reforma de la Llei Electoral per trencar amb el bipartidisme i instaurar llistes obertes, la lluita contra la corrupció, l'abolició dels sous vitalicis per a polítics i la total transparència de els partits , entre d'altres.

La influència del 15M ha canviat el panorama polític espanyol, com ha quedat demostrat des de les eleccions europees de 2014, fins a les últimes generals de desembre de 2015.

l'última conseqüència política del moviment va tenir lloc aquesta setmana, quan Podem i IU pactaven un acord per concórrer junts a les properes eleccions generals del 26-J, sota la coalició ' Units Podem '.

Durant aquest diumenge són moltes les ciutats que celebraran diverses manifestacions per recordar que la lluita per la millora de les condicions de vida i de la neteja de les institucions tacades per la corrupció segueixen endavant.