Compartir

La decisió judicial està basada en la petició d'un tribunal de Califòrnia pel delicte d'associació delictiva per vendre cocaïna , suposa una nova batalla perduda per Guzmán, però en cap cas la seva sortida immediata. El procés serà llarg i ple de recursos. A més, i l tràmit, mancant del seu pas per la Secretaria d'Exteriors, encara trigarà mesos.

El cas és que el pitjor escenari per al futur de 'EL Chapo 's'ha fet realitat. En una presó nord-americana el seu poder de corrupció ni la seva capacitat assassina fan efecte. Per això el líder del càrtel de Sinaloa ha posat en marxa una bateria de empares per frenar el seu trasllat. Per aquesta raó, entre el treball de la seva caríssim equip d'advocats i les etapes administratives i judicials que cal esgotar el procés jurídic es pot allargar fins a finals d'aquest any 2016 amb el consegüent temor a una nova fugida, poc probable en tot cas.

Potser per això, aquest mateix cap de setmana, en un moviment sorpresa, el pres ha estat traslladat a una presó de Ciutat Juárez (Chihuahua) . L'enviament va ser presentat com a part de la rotació que imposa el protocol de seguretat. Malgrat això, cal recordar que aquesta penitenciària no és la més segura de Mèxic. Més aviat el contrari: al març de 2014 es va sumir en el ridícul quan cinc presos es van escapar tranquil · lament saltant el mur amb cordes i ganxos.

Evitar la fugida d' 'El Chapo' i enviar-lo a EUA sense contratemps és una qüestió d'Estat per a Mèxic, que es juga de nou la seva imatge exterior i el crèdit del govern de Peña Nieto.