Compartir

El Jutjat de Primera Instància Número 2 de Sant Llorenç de l'Escorial (Madrid) ha ordenat l'obertura de les fosses comunes de la Vall dels Caiguts per dur a terme l'exhumació dels cadàvers de dos germans afusellats i enterrats en una fossa comuna a Calataiud (Saragossa) i posteriorment traslladats a la seva actual localització.

Aquest és el resultat d'una batalla judicial empresa per la néta de dos sindicalistes afusellats fa ja diversos anys. Manuel i Antonio Lapeña Altabás van ser afusellats sense judici previ al juliol ia l'octubre de 1936.

Es tracta del primer cas d'exhumació judicial a la Vall dels Caiguts < / strong>, i del primer cas d'exhumació per via civil.

Ara, 80 anys després de la mort dels germans, la seva néta Maria Purificació Lapeña Garrido ha aconseguit que un jutge admeti la seva petició d'exhumar les restes dels seus avantpassats per tal de donar-los sepultura seguint el desig de les seves famílies.

el jutge José Manuel Delgado considera que la petició de la néta està plenament justificada i emparada per la llei, perquè tal com diu en la seva decisió, "el dret a rebre sepultura digna " està emparat pels principis elementals de " dignitat de l'ésser humà ".