Compartir

Els tres reporters espanyols tenen àmplia experiència en zones de guerra i treballaven com 'freelance' per a diferents mitjans de comunicació. El 12 de juliol de l'any passat se'ls perdia la pista quan viatjaven en una furgoneta, interceptada, segons sembla, per un grup armat vinculat a Al-Nusra, la filial d'Al-Qaida a la regió. Acabaven d'arribar des de Turquia. El seu objectiu realitzar una sèrie de reportatges en aquesta ciutat que es disputen des de 2012 el règim de Baixar Al-Assad i diferents faccions.

La seva desaparició la coneixíem dies després i ens s'han conegut molts detalls sobre aquest tema en tot aquest temps. Tot i que ja han explicat que van estar en sis cases diferents en aquests mesos de captiveri < / strong>. L us tres van passar bona part de la seva captivitat a Alep, encara que se'ls va movent per altres zones de Síria. Per a la gent que els esperava, un drama de silencis i angoixa per la seva famílies que, però, sempre ha anat de la mà del Ministeri d'Exteriors. Tots, els propis informadors i les seves famílies sabien que en algun moment podria ocórrer-.

Àngel Sastre, col·laborador de Notícies Cuatro, entre altres mitjans, ja havia estat abans a Síria. Igual que Antonio Pampliega. Que acumulava ia una desena de viatges al país des de l'esclat de la guerra. Al costat d'ells, un altre coneixedor de la zona, el fotoperiodista, José Manuel López, premiat internacionalment per les seves imatges. Gairebé deu mesos d'angoixa en els quals els seus familiars han tingut com a proves de vida tant vídeos com cartes i respostes a algunes preguntes que només coneixien ells .

L'ALLIBERAMENT LLARGA I Tensa

I en el moment de l'alliberament també hi va haver llargues esperes. Tot com a les pel·lícules, segons explica el diari El País. A una banda, els segrestadors de l'Front Al-Nusra amb els seus ostatges; a l'altre, militars turcs i personal del servei secret CNI i del Ministeri d'Exteriors. Entremig, creuant la terra de ningú, els intermediaris locals.

El perill llavors era que algun error el fes malbé tot en l'últim moment, tot i que fins a l'últim detall estava acordat des de dies abans . Va succeir dissabte a la tarda i els ostatges eren tres periodistes espanyols en mans del Front Al-Nusra, la filial siriana d'Al-Qaida, des del passat 12 de juliol.

Després de dinar, els segrestadors van conduir a Pampliega, López i Sastre fins a la frontera amb Turquia, a uns 50 quilòmetres de la ciutat siriana d'Alep, on van ser capturats 10 mesos abans. I s obri les cinc de la tarda, els jihadistes i els seus ostatges es van aturar a la part siriana de la frontera, mentre l'altra banda els esperaven des d'hores abans funcionaris espanyols .

El primer va ser comprovar que es tractava, efectivament, dels tres periodistes. Com es va comprovar la seva identitat? Els funcionaris espanyols van plantejar als periodistes preguntes personals transmeses pels seus familiars les respostes només ells podien conèixer. Verificades les seves identitats, els reporters van ser creuant d'un en un al costat turc escortats pels intermediaris. El recel dels jihadistes, que comprovaven tots els detalls abans d'alliberar-los, va fer el procés interminable.