Compartir

Els periodistes alliberats després de passar un any de segrest a Síria i que aquest matí arribaven a la base de Torrejón, a Madrid, es troben cansats i " desbordats ", motiu pel qual no s'han vist amb forces d'oferir una roda de premsa. Només arribar a Madrid s'han abraçat als seus familiars, amb els qui han acudit a una cafeteria del centre de la capital.

Sí que han transcendit, malgrat tot, alguns detalls sobre la seva captivitat. El CNI els va tenir localitzats en tot moment, i els periodistes diuen haver estat ben tractats. Això sí, romanien tancats en habitacles el 90% del temps, i han estat en almenys sis cases diferents des que van ser segrestats al juliol de 2015. Al principi, als voltants de la ciutat d'Alep, on es trobaven cobrint la guerra al moment del seu segrest. Després en algun lloc inconcret prop de la frontera amb Turquia.

El CNI sol·licitava de forma periòdica proves de vida, consistents en fer-los arribar preguntes de familiars i amics que només ells podien contestar correctament.

S'esperava seu alliberament des de principis d'aquest any , però el moment s'ha vingut retardant fins ara. Tot això en el marc d'una operació en la qual, segons ha reconegut el Govern, ha estat determinant l'actuació de països amics, com Turquia o Qatar.

A PAMPLIEGA van separar

Si bé durant els primers sis mesos de captiveri dels tres periodistes van romandre junts, a partir del tercer mes els segrestadors es van dur a reporter Antonio Pampliega a part, i no s'havien retrobat fins aquest dissabte.

Antonio Pampleiga, José Manuel López i Ángel Sastre tenen bon aspecte, si de cas semblen una mica més prims. Els tres van estar segrestats juntament amb el periodista japonès Jumpei Yasuda i una dona alemanya embarassada.

Antonio Pampliega (Madrid, març de 1982), és periodista des de gener de 2008, ha treballat com a freelance a l'Iraq, Líban, Pakistan, Egipte, l'Afganistan, Haití, Hondures, Somàlia, Sudan del Sud i en la guerra de Síria, conflicte que ha cobert des de 2011 per als principals mitjans de comunicació espanyols i internacionals. Pampliega ha col·laborat amb El País i va formar part de l'equip de "Infiltrados", programa emès a la cadena Cuatro, que es va obrir amb una història sobre Síria.

Àngel Sastre , Premi Larra de Periodisme 2010, va treballar com a corresponsal de CNN + i Cuatro TV, durant sis anys. També va fer reportatges sobre Síria i Palestina per al canal Cuatro i els diaris La Razón i El Confidencial.

José Manuel López és fotoperiodista especialitzat en cobertura de guerra. Va formar part de l'equip de La Crònica de Lleó durant 11 anys, després va prendre la seva maleta per treballar com a independent a l'Afganistan, Iraq, Palestina, Iran, Kosovo, Haití, Guatemala, Nagorno -Karabaj, Veneçuela i la República Democràtica del Congo, entre d'altres llocs. El seu treball s'ha publicat en grans mitjans de comunicació, com The New York Times. És col·laborador habitual de l'Agència France Presse amb cobertures a Síria, Sudan del Sud i Somàlia.