Compartir

Un fetus de 20 setmanes de gestació ha estat confirmat com el primer cas de microcefàlia derivada del virus de la Zika a Espanya. La seva mare va ser infectada pel virus durant un viatge a Llatinoamèrica i es troba ara en la setmana 20 de gestació. De moment, la seva intenció és continuar amb l'embaràs . Les autoritats han avançat que, tot i les malformacions del fetus, creuen que la mare no corre cap risc.

A Catalunya es concentra el major nombre de persona contagiades pel virus de la Zika (105 a Espanya), totes elles en viatges a Llatinoamèrica. Hi ha 39 persones infectades, quatre d'elles dones embarassades. És en aquests casos en què el virus de la Zika pot tenir pitjors conseqüències, per les malalties que li pot generar el fetus. No obstant, el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Jona Guix, ha fet una crida a la calma informant de la qual la probabilitat de malformacions no és tan elevada. Com a exemple el cas d'una dona infectada que havia donat a llum recentment a Catalunya sense problemes ni per a ella ni per al nadó acabat de néixer.

Es desaconsella (especialment a les dones embarassades) viatjar a les zones més afectades pel virus de la Zika, entre elles Brasil i els països del Carib i alguns països d'Amèrica del Sud.

Des que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) decretés l'alerta per la vinculació entre el Zika i la microcefàlia s'han declarat 1.198 casos a tot el món.