Compartir

Aquest diumenge s'inicien els actes commemoratius del 125 aniversari de la creació de l'Orfeó Català amb un concert protagonitzat pel cor.

Tots els actes, organitzats per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i l'Associació Orfeó Català es tancaran el maig del 2017 i consistiran en un total de set concerts, una exposició i una taula rodona sobre els 125 anys de l'entitat, creada el 1.891 per Lluís Millet i Amadeu Vives amb l'objectiu de difondre el repertori coral català i universal i tenir cura l'excel·lència artística de les seves interpretacions.

Fa 125 anys es va començar a escriure la història d'un dels principals motors de la cultura i la tradició coral catalanes que l'any 1905 va promoure la construcció del Palau de la Música Catalana. Un camí que s'ha construït amb l'esforç i la dedicació desinteressada de la societat catalana incloent tots els intèrprets que durant aquestes dotze dècades i mitja han fet possible el projecte, gràcies al poder transformador del cant i de la música. < / p>

l'inici de les celebracions serà aquest diumenge a la Sala de Concerts de l'edifici modernista amb una actuació protagonitzada per l'Orfeó Català i l'Orquestra Camera Musicae, en què s'estrenarà l'obra Veni Creator Spiritus, encarregada a Josep Vila i Casañas.

Aquesta és una peça en la qual Casañas reflexiona sobre les tragèdies del món i reivindica tot allò que té un valor etern .: la generositat, la pau, l'optimisme que es troba en el text del himne llatí Veni Creator Spiritus de Rabanus Maurus.

Vila teixeix un estret diàleg entre el cor i els quatre solistes que donen veu a les paraules d'autors universals com Ramon Llull, sant Joan de la Creu, Walt Whitman, Christine de Pisan, Friedrich Holdemin i Dante Aliguieri.

el concert s'obrirà amb el Te Deum, igualment de Vila i Casañas, una obra escrita per a grans celebracions, estrenada a Flix fa 16 anys en la versió per a orgue i cor, i el 2002 en la versió per a cor i orquestra a Vilafranca del Penedès.