Quantcast

El Rei ha de dissoldre les Corts per primera vegada en democràcia davant el pas enrere dels polítics

Per primera vegada des de l'aprovació de la Constitució cal aplicar l'article 99 que diu textualment, "si transcorregut un termini de dos mesos, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat obtingués la confiança del Congrés , el Rei dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés ".

el termini va finalitzar ahir, dia 2 de maig, en complir-se dos mesos des de la primera votació de la investidura fallida de Pedro Sánchez el passat 2 de març. O sigui, la legislatura més curta de la història de la democràcia espanyola. I per primera vegada, el decret de dissolució no el signa el president del Govern, ja que l'actual, Mariano Rajoy, segueix en funcions i no té potestat política per fer-ho.

El termini de dos mesos, que els redactors de la Constitució van considerar prudent i necessari per facilitar un acord entre els partits, s'ha saldat amb un fracàs. Les quatre principals formacions de la Cambra, PP, PSOE, Podem i Ciutadans, no han estat capaços de pactar un Govern. El decret ha de recollir la data de la constitució de les Corts elegides el 26-J. La previsió del president en funcions és que Congrés i Senat es constitueixin al voltant del 19 o el 20 de juliol. I Rajoy creu que Espanya tingui nou Govern a finals de juliol . Tots dos van parlar durant la recepció oficial de la festivitat del 2 dse maig a Madrid.

Què escenari podem trobar-nos després d'acudir de nou a ls urnes? Rajoy transmet la total seguretat que seguirà a la Moncloa perquè s'aprecia que les perspectives electorals per al PP són ara millors que el 20-D . La seva creença no està basada en les enquestes -recomana no fiar-se d'elles- sinó en l'ànim que aprecia al carrer.

Comentarios de Facebook