Compartir

Per primera vegada des de l'aprovació de la Constitució cal aplicar l'article 99 que diu textualment, "si transcorregut un termini de dos mesos, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat obtingués la confiança del Congrés , el Rei dissoldrà totes dues Cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés ".

el termini va finalitzar ahir, dia 2 de maig, en complir-se dos mesos des de la primera votació de la investidura fallida de Pedro Sánchez el passat 2 de març. O sigui, la legislatura més curta de la història de la democràcia espanyola. I per primera vegada, el decret de dissolució no el signa el president del Govern, ja que l'actual, Mariano Rajoy, segueix en funcions i no té potestat política per fer-ho.

El termini de dos mesos, que els redactors de la Constitució van considerar prudent i necessari per facilitar un acord entre els partits, s'ha saldat amb un fracàs. Les quatre principals formacions de la Cambra, PP, PSOE, Podem i Ciutadans, no han estat capaços de pactar un Govern. El decret ha de recollir la data de la constitució de les Corts elegides el 26-J. La previsió del president en funcions és que Congrés i Senat es constitueixin al voltant del 19 o el 20 de juliol. I Rajoy creu que Espanya tingui nou Govern a finals de juliol . Tots dos van parlar durant la recepció oficial de la festivitat del 2 dse maig a Madrid.

Què escenari podem trobar-nos després d'acudir de nou a ls urnes? Rajoy transmet la total seguretat que seguirà a la Moncloa perquè s'aprecia que les perspectives electorals per al PP són ara millors que el 20-D . La seva creença no està basada en les enquestes -recomana no fiar-se d'elles- sinó en l'ànim que aprecia al carrer.