domingo, 9 agosto 2020 16:58

Cotino i altres 23 investigats aniran a judici per la visita del Papa a València

El jutge de l'Audiència Nacional Josep de la Mata ha processat 24 persones, entre ells l'expresident de les Corts valencianes Juan Cotino , per la comissió d'almenys vuit delictes en la contractació de les pantalles i megafonia amb motiu de la visita del Papa a València el 2006.

a més de Cotino, entre els imputats als que de la Mata processa per associació il·lícita, prevaricació, blanqueig i delicte fiscal, figuren l'exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno i diversos dels seus alts càrrecs, així com els responsables de l'entramat d'empreses de Gürtel, l'anomenat grup Correa: Francisco Correa , Pablo Crespo, Álvaro Pérez el Bigotes i José Ramón Blanco Balín.

el magistrat ha adoptat aquesta decisió en un acte de 79 folis en què acorda transformar aquestes diligències prèvies en procediment abreujat (l'equivalent al processament en un sumari), de manera que ara correspon a la Fiscalia ia la resta de les acusacions presentar els seus escrits sol·licitant l'obertura de judici oral i les penes que reclamen.

Segons relata el jutge en la seva resolució, l'entramat empresarial de Correa va aprofitar la visita del papa, al juny de 2006, per aconseguir la adjudicació de forma il·lícita de contractes públics, apoderant-se de fons públics per al seu enriquiment personal.

Els fets es delimiten a la contractació de lloguer de pantalles, manteniment i megafonia, el cost, 7 milions d'euros, suposadament va ser fixat pels imputats, que van decidir que el assumís l'ens públic RTVV, que al seu torn ho s'adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.

No obstant això, de la Mata ha acordat obrir una nova peça separada en relació amb aquest assumpte amb l'objecte d'ampliar la investigació sobre les operacions i els possibles delictes comesos en les contractacions per part de la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de les Famílies amb motiu de la visita del pontífex Benet XVI.

de fet, el jutge assenyala a Juan Cotino com "factòtum "i" element nuclear "d'aquesta Fundació com a responsable últim dels seus contractes," manejant des del darrere "les contractacions en comú acord amb el llavors director de RTVV.

Cotino, prossegueix l'acte," va aconseguir el seu propòsit que s'adjudiquessin al grup Correa els serveis esmentats "d'imatge i megafonia, usant els fons públics de RTVV per fer el pagament, permetent García Gimeno aprovar-lo amb un ampli sobrecost, amb el qual es van enriquir personalment els membres del grup.

Aquest conveni entre la Fundació i la televisió valenciana va suposar un desemborsament il·lícit de 7.493.600 euros, un preu "desorbitat i notòriament superior al del servei realment prestat", segons el jutge, que xifra en 3.300.000 euros els fons sostrets de RTVV.

Per això, de la Mata procedeix contra els funcionaris que van formalitzar el conveni i contra els que posteriorment van participar en la mesa de contractació que va acabar adjudicant a Teconsa ( pantalla del grup de Correa) el contracte sense publicitat i tramitat per urgència.

el jutge relata com Teconsa, empresa constructora que no tenia cap experiència en organitzar esdeveniments, va acabar subcontractant a tres empreses que finalment van col·locar les pantalles per un valor de 2.994.200 euros

El magistrat detalla l'apropiació i repartiment dels fons sostrets, que arriben als 3.387.197 euros repartits suposadament entre Correa, Crespo, Álvaro Pérez (500.000), Blanco Balín (249.000 ) i el mateix director de RTVV, García Gimeno (500.000)

Correa i Crespo es van beneficiar a 957.305 euros als quals es van afegir altres 230.000 destinats a finançar una operació immobiliària en el municipi alacantí de la Nucia. < / p>

El jutge xifra així en gairebé un milió d'euros els pagaments a proveïdors de les obres a la casa que Correa tenia a Eivissa.

la branca valenciana de Gürtel està dividida en sis peces, de les quals cinc van ser remeses a l'Audiència Nacional després que els aforats perdessin aquesta condició en les últimes eleccions.

Artículos similares