viernes, 25 septiembre 2020 12:53

El jutge envia al Suprem la investigació a Barberà per blanqueig

El Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que instrueix el cas Imelsa, ha enviat al Suprem la investigació per suposat blanqueig que afecta l'exalcaldessa de València i actual senadora Rita Barberá < / strong>, han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

El jutge subratlla les sospites sobre els comptes del PP i la relació de Barberà amb la responsable de les finances, Maria del Carmen García-Fuster , principal imputada en aquesta peça separada, i considera que les explicacions donades per la senadora són insuficients per excloure la seva possible implicació.

la peça sobre presumpte blanqueig de capitals en el grup popular a l'Ajuntament de València té 47 persones imputades , més el PP com a persona jurídica, i investiga donacions de mil euros de regidors i assessors , que presumptament els va tornar el partit en dos bitllets de 500 per blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

el magistrat considera que, atès que l'exalcaldessa ha reconegut que va fer el donatiu de mil euros pel qual estan imputats tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors que també van fer el pagament en vigílies de les eleccions de 2015, seria "incoherent" no elevar exposició al Suprem .

el Tribunal Suprem és l'únic competent per investigar i, si escau jutjar, a la senadora.

el jutge explica que ni les dues investigades (imputades) que han reconegut que els diners lliurat els va ser retornat, ni els quatre testimonis que es van negar a fer l'aportació, han realitzat una imputació concreta sobre la participació de l'exalcaldessa de València en els fets.

No obstant això, l'instructor detalla les sospites que existeixen sobre les finances del PP, i incideix en la relació de l'actual senadora amb la persona que gestionava els comptes bancaris, l'exsecretària del grup municipal, María del Carmen García-Fuster, també imputada en aquest procediment.

segons el Tribunal Superior de Justícia, el jutge apunta que Barberà era la seva superiora jeràrquica com a alcaldessa i màxima responsable del grup municipal, i existia a més una relació personal d'estreta confiança entre la aforada i la principal investigada.

Aquesta , en la seva declaració judicial, es va negar a revelar l'origen de diversos ingressos detectats el 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com la identitat de la persona que li lliurava aquests diners, han afegit les mateixes fonts. < / p>

el jutge considera que la investigació sobre el suposat diners blanquejat, per la naturalesa opaca de la mateixa, és complexa.

Així, explica que la "presumpta naturalesa delictiva de comissions o mossegades en l'àmbit de la Regidoria de Cultura que s'investiguen en la peça principal " són " molt anteriors en el temps ", però considera " significatiu " el silenci de García-Fuster en ser interrogada sobre l'origen d'aquests diners.

Abans d'elevar la causa al Suprem, el magistrat va oferir declarar a Barberà, que va presentar un escrit d'al·legacions en el qual reconeix l'aportació del diners per a la campanya de les eleccions de 2015 en què ella optava a l'alcaldia, i nega el reintegrament del mateix.

les seves explicacions, assenyala l'instructor, són insuficients per excloure la seva possible implicació en els fets investigats .

Pel que fa a l'exregidor i actual diputat autonòmic Miquel Domínguez , qui també hauria efectuat l'aportació de mil euros, està aforat davant la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia i, igual que Barberà, va refusar la invitació per declarar voluntàriament, però ha presentat un escrit d'al·legacions.