Quantcast

El pacte per l'esquerra sembla impossible després del primer debat d'investidura

Les eleccions del 26 de juny estan esperant. Esglésies -i per reacció la resta de actors- va posar cop de gràcia a les possibilitats d'acord, o això sembla avui, quan va recordar al PSOE en un to amenaçador "el seu passat" , i va acusar Felipe González – el major referent viu d'aquesta formació- d'estar "tacat de calç viva" , a al·lusió als crims del GAL i va cridar "miserable" a Sánchez per "utilitzar la memòria de les víctimes del terrorisme" per atacar-li.

Fins el més proclius a buscar l'entesa amb Podem i la resta de l'esquerra donen per impossible un acord a què els actors no volen arribar. Així estan les coses. Pedro Sánchez només ha aconseguit 130 vots a favor de la seva investidura, els del PSOE i Ciutadans. Un total de 219 diputats han votat en contra i la diputada de Coalició Canària s'ha abstingut. Què pot canviar el divendres? Poc o res. Potser els nacionalistes canaris votin 'sí' . Poc més si la situació no dóna un gir de 180 graus.

La situació és clara. I tothom va tenir aquest dimecres una actitud excloent que impossibilita enteses. El PP va desqualificar l'acord entre PSOE i Ciutadans; Podem carregar contra els dos signants del pacte; els socialistes van reafirmar que mai pactaran amb els populars ; el partit taronja va desqualificar el president en funcions i els independentistes van reclamar que s'admeti que avanci el procés sobiranista per donar suport a qualsevol candidat. Així, a dreta ia esquerra Sánchez no troba cap possibilitat. Fins Alberto Garzón que va ser el ordidor del possible pacte per l'esquerra va donar per impossible el pacte "per les polítiques liberals de Ciutadans".

Amb tot, la jornada va acabar amb Sánchez emplaçant Esglésies a seure a negociar de nou., un cop relatats gairebé tots els apartats del seu pacte amb Ciutadans als quals Podem votarà que no i que, segons el socialista, serien assumibles pel partit morat. "Molts exvotants socialistes van votar a Podem perquè pensaven que podien revitalitzar a l'esquerra, però ara no entenen que voti en contra perquè el PP segueixi governant en funcions", ha assegurat.

La resposta de esglésies no dóna lloc a dubtes sobre la seva intenció de no baixar de l'exigència de Govern de coalició: "Vostès sols no són de fiar". "La setmana que", va seguir sent el mantra de Sánchez, per proposar a Iglesias que "encara que no asaltemos el cel si traguem a Espanya de l'infern al qual ens ha ficat el PP. Li estenc la mà per pactar mesures que no estiguin en el acord amb Ciutadans ". I va acabar amb la invocació perquè no voti amb el PP.

Tan dur va ser l'enfrontament que Joan Baldoví (Compromís) va demanar baixar el to per parlar des de dilluns. Però les línies paral·leles mai es troben si alguna no perd la seva condició.

Comentarios de Facebook