Compartir

El conseller de Territori i Sostenibilitat , Josep Rull, ha presentat al Parlament de Catalunya el full de ruta sobre les línies fèrries de Catalunya que, a curt termini , pretén ultimar el departament que coordina.

Rull no ha desgranat les dates en què es volen aconseguir els objectius però la intenció és obtenir en un primer moment les línies de rodalies que encara depenen de l'Estat per a seguir amb la gestió dels trens regionals i acabar amb l'alta velocitat.

Pel conseller de Territori i sostenibilitat ralitat no hi ha dubte que els 140 quilòmetres d i línies que estan sota jurisdicció de la Generalitat acumulen menys retards que els que estan en poder de l'Estat. Un argument de pes, segons Rull, per advocar pel traspàs d'una jurisdicció d'àmbit nacional a una altra més propera al ciutadà.

Rull ha assenyalat que la puntualitat de els trens que estan sota jurisdicció de la Generalitat és del 95% mentre que els Regionals de Renfe amb prou feines arriben al 54% del compliment dels horaris que tenen previstos

< p> el conseller ha explicat que, a tenor de l'traspàs que es va fer de Rodalies, la Generalitat i s qui decideix els horaris dels trens i el preu del bitllet però poc més. Per Rull l'administració catalana és una víctima del deficient estigueu o en què es troben aquestes infraestructures.

Rull ha assenyalat que el Govern de Españ a s'hauria de fer una desclassificació del interès general dels corredors. D'aquesta manera, la primera fase inc dilueix 8 corredors ferroviaris en els quals el servei de rodalies és únic o, si més no, majoritari. L'últim d'aquests corredors ferroviaris és el que enllaça el Prat de Llobregat amb l'Aeroport.

La Generalitat necessitaria tres milions d'euros a l'any per assumir aquesta gestió.

quant a la política ambiental, el conseller ha trasllat a la cambra catalana nombroses propostes que es traduiran, en els pròxims mesos, en 11 noves lleis.

< p> Rull ha expressat la voluntat del Govern de de recuperar les dotacions pressupostàries necessàries per al bon funcionament dels 14 parcs naturals de Catalunya i evitar la seva recentralització.