Compartir

L'únic president nord-americà en l'exercici del càrrec que ha visitat Cuba en la Història va ser Calvin Coolidge, que ho va fer al gener de 1928 per assistir a la Conferència d'Estats Americans. Curiosament, Cuba va ser l'únic país estranger que Coolidge -conegut perquè durant la seva presidència es va produir el crac de 1929- va visitar com a cap d'Estat i de Govern dels EUA.

El 2011, el demòcrata Jimmy Carter, que va ser president entre 1976 i 1980, també va visitar l'illa . De moment, la Casa Blanca no ha difós més informació sobre els plans d'Obama. Però el fet que el president dels Estats Units vulgui visitar l'illa tan aviat, i tot just un mes abans que el partit Comunista Cubà (l'únic permès en aquest país) celebri el seu VII Congrés, el 16 d'abril.

El mateix Obama havia anunciat la seva intenció de visitar Cuba el 14 de desembre de 2014, quan els dos països van anunciar el restabliment de relacions diplomàtiques, que havien quedat trencades en 1961. Des de llavors, Raúl Castro i Obama s'han reunit durant l'Assemblea General de l'ONU, al setembre, ia la 'cimera' de les Amèriques, a l'abril. Fa dos mesos, Obama va declarar que tenia "moltes ganes" de visitar Cuba, però només "si puc parlar amb tothom" , en referència als dissidents .

L'anunci es produeix quan el Govern d'Obama està estudiant fórmules legals per aixecar la prohibició de viatges turístics a Cuba , segons informa el diari ' The Wall Street Journal '. Si la Casa Blanca ho aconsegueix, hi haurà infligit un cop dur a l'embargament que, però, es manté, atès que aixecar és competència del Congrés dels EUA, que està controlat per l'oposició republicana.