Compartir

PSOE i Compromís estan molt a prop de tancar un acord que suposi el suport dels valencians a un Govern presidit per Pedro Sánchez. Des del princpio, la formació de Mónica Oltra va apostar per reunir-se i negociar amb el PSOE al marge de Podem i independeintemente de les altres negociacions que estigués duent a terme el PSOE. Segons el dairio El Mundo, després de dues llargues i intenses reunions, l'última d'elles el passat dimarts a la nopche, les dues formacions compten ja amb un preacord que suposaria el suport dels diputats de Compromís a la investidura de Sánchez.

Compromís ha prioritzat els assumptes valencians, especialment els referents al finançament, respecte a altres com el reconeixement de l'autodeterminació. Entre els punts del preacord estarien el garantir un finançament proporcional a la població (un 10,7%) i el començar a pagar l'anomenada deute històric , una suma que els polítics valencians calculen en uns 16.000 milions i que es derivaria d'un finançament insuficient.

d'altra banda, assegura el Mundo, que Compromís no descarta entrar al Govern en algun lloc de responsabilitat . No obstant, encara s'haurà de celebrar almenys una reunió més abans de tancar un acord. Una trobada que el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i el del PSOE; Antonio Hernando, podrien mantenir a principis de la setmana vinent.

El preacord amb Compromís se suma als avenços de Sánchez amb altres formacions. Les negociacions per formar govern es troben ja molt avançades amb Ciutadans, IU, i ara amb Compromís . Això no obstant, segueix necessitant suports addicionals o almenys l'abstenció de Podem o el PP per sortir investit president.

El primer debat d'investidura se celebrarà el proper 2 de març.