viernes, 18 septiembre 2020 20:10

Rivera vol el PP al pacte amb el PSOE i construeix ponts per aconseguir un acord de Govern

S'ha avançat en el camí d'un acord de legislatura que permeti un Govern del PSOE amb suports externs de Ciutadans. Entre tots dos partits i els seus respectius líders hi ha sintonia. Tanta que aquest mateix divendres els seus equips comencen a treballar sobre propostes concretes. El problema està en què el líder de Ciutadans exigeix ??que el PP estigui en el pacte. A més dels més de set milions de vots que van anar a parar al PP, el PSOE necessita l'abstenció del partit de Mariano Rajoy o de Podem. I Rivera ja li ha dit a Sánchez que Ciutadans i Podem són com l'aigua i l'oli. No barregen bé.

PSOE i Ciutadans no es conformen amb pactar la investidura de Pere Sánchez. Van a més. Volen un acord de legislatura amb un programa comú en polítiques socials i lluita contra la desocupació; regeneració democràtica; reforma constitucional; economia i política fiscal; Europa i política exterior. El problema és que hi ha massa vetos.

Però ara no s'atén als problemes. Abans es vol avançar en la part fàcil de l'acord. Perquè el possible Govern es faci realitat gairebé per decantació. Quan ningú vulgui ser el responsable del trencament de la negociació de cara els ciutadans. Pedro Sánchez, en les seves declaracions, evidència no vol pensar en les dificultats objectives perquè l'acord fructifiqui.

< p> la qüestió és: Com convèncer el PP que no sigui un obstacle i que permeti la investidura de Sánchez si finalment hi ha un acord amb Rivera? I aquesta sembla la missió de Ciutadans. Albert Rivera es va posar a això tot just acabar la seva trobada amb Pedro Sánchez. Va telefonar a Mariano Rajoy parell posar en comú les mateixes propostes de legislatura que es començarà a negociar amb el PSOE. Que és una forma d'incloure indirectament al PP en les converses.

La via de la coincidència en grans temes d'Estat entre els tres partits (PP, PSOE i Ciutadans), és la que vol utilitzar Rivera per convèncer Rajoy que la seva partit faciliti que hi hagi un Govern presidit per Pedro Sánchez, segons explica El País. Coincideixen en el pacte antiterrorista, el fre a la independentista de Catalunya, així com la política europea i la necessitat de continuar per al camí de les reformes econòmiques, polítiques i socials. I davant d'això, el pla de Rivera és posar a Mariano Rajoy en el disparador. Si no hi ha acord ell president n funcions serà el responsable.