Compartir

L'escriptora catalana Núria Cadenes s'ha adjudicat la setena edició del premi Crims de Tinta amb la novel·la "Tota la veritat". El guardó , que concedeix RBA edicions i edita el seu segell La Magrana, s'ha convertit en un referent del gènere policíac i criminal en llengua catalana.

L'acte de lliurament d'aquest guardó s'ha celebrat a l'Auditori RBA en una festa que ha convocar a més de mil persones.

La guanyadora, que ha rebut el premi de mans de l'alcaldessa de Barcelona, ??Ada Colau, i el president de RBA, Ricardo Rodrigo, ha agraït al jurat del certamen la confiança per haver premiat una aposta poc convencional. L'obra reuneix QUINZE veus que plasmen les diverses trames narradores.

Per Cadenes la literatura sempr i suposa un esforç de creació i de risc.

Segons Núria Cadenes "Tota la veritat" es mou en la frontera entre el crim i tot allò que s'accepta com a normal. Per Cadena s no existeixen les investigacions enrevessades ni els assassinats amb violència de còctel mexicà però sí violència soterrada de baixa intensitat.

Cadenes ha afegit que en aquesta obra s'acosta a la realitat que coneix, al seu entorn més immediat, la de Catalunya ia les històries que han transcorregut per la seva vida.

Alguns dels relats que s'encadenen en el text han esdevingut en els últims anys en l'esdevenir quotidià i ara surten a la llum com un fidel reflex de la realitat.

En les seves paraules d'agraïment, Cadenes també ha citat alguns dels seus referents literaris com és el cas d i Mercè Rodoreda i Jim Thompson "per sobre de totes les coses". Cadenes ha acabat la seva al·locució amb un "Visca la literatura".

El jurat del Premi Crims de Tinta està constituït pel llibreter Paco Camarasa, el periodista Toni Iturbe, l'editor de RBA, Jordi Rourera, l'escriptor Carlos Zanón i la comissària dels Mossos d'Esquadra, Cristina Manresa.

La novel·la guanyadora, seleccionada entre un total de 39 originals, es va presentar sota pseudònim i es publicarà el mes de març a la col·lecció La Negra del segell La Magrana.

< p> Altres autors que han guanyat els Crims de Tinta en edicions anteriors són Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín o bé l'any passat Emili Bayo.

L'edició d'aquest any coincideix amb el 40 aniversari de La Magrana.