sábado, 19 septiembre 2020 16:58

L'economia espanyola va créixer el 0,8% en el quart trimestre i el 3,2% el 2015

Tant el Banc d'Espanya com el Govern ho havien anticipat. L'economia creixeria per sobre del 3% el 2015. I així ha estat. La taxa de creixement trimestral va ser idèntica a la dels tres mesos precedents, en tant que la registrada en el conjunt de l'any va ser 1,8 punts superior a l'anotada en 2014 (1,4%) i es va quedar una dècima per sota de la prevista pel Govern (3,3%).

A més, l'INE va facilitar la taxa interanual de creixement del PIB en el quart trimestre, que va ser del 3,5%, una dècima més que en el trimestre precedent.

Les dades coincideixen amb els avançats el mes passat pel Banc d'Espanya, que atribuïa l'avanç econòmic al manteniment de la fortalesa del consum de les llars, gràcies a un augment de la renda disponible derivat del creixement de l'ocupació i de l'abaratiment del petroli.

A això també hauria contribuït l'avançament de la rebaixa de l'IRPF prevista per al 2016 i la devolució de part de la paga extra suprimida el 2012 als empleats públics .

Segons l'entitat, davant de la puixança de la demanda interna , el sector exterior hauria tingut una contribució negativa conseqüència de l'augment de les importacions.

La dada del quart trimestre coincideix així mateix amb el calculat per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (0,79%), que a més preveu que en el primer trimestre de 2016 l'economia pugi el 0,84%.