Compartir

El president de Rússia, Vladímir Putin, "probablement" va aprovar l'assassinat del exespia rus Aleksandr Litvinenko , enverinat a Londres en 2006 , segons la investigació pública britànica sobre el cas de l'exagent.

El jutge Robert Owen, a càrrec de la indagació sobre l'assassinat de Litvinenko, va concloure avui que possiblement el president rus va signar l'ordre de mort de Litvinenko, enverinat amb la substància radioactiva poloni 210 al novembre de 2006.

En el seu document, de 300 folis, el magistrat assenyala que els exagents russos Andrei Lugovói i Dmitri Kovtun, amb els quals Litvinenko es va reunir el dia que va ser enverinat després de prendre una tassa de te, probablement van actuar sota la direcció dels serveis d'intel·ligència russos FSB quan va ser assassinat.

Litvinenko, exagent del Servei Federal de Seguretat rus (FSB, successor del KGB), va morir el 23 de novembre de 2006 en un hospital de Londres dies després d'emmalaltir per l'efecte del poloni 210.

"Tenint en compte totes les proves i anàlisis disponibles, he trobat que l'operació de la FSB per matar Litvinenko va ser probablement aprovada pel senyor (Nikolai) Patrushev (director de l'FSB) i també pel president Putin ", va assenyalar el magistrat.

Litvinenko, que va demanar asil polític a l'arribar a Londres al novembre de 2000, va obtenir la nacionalitat britànica i va treballar per als serveis secrets MI6.

L'exespia rus es s'havia reunit amb Lugovói i Kovtun a l'hotel Milennium, al barri londinenc de Mayfair, el dia que va prendre la fatídica tassa de te.

Owen va interrogar testimonis i va escoltar els al·legats de les parts, entre ells a la família de Litvinenko, entre el 27 de gener i el 31 juny 2015.

Segons els termes de la investigació dictats pel Govern, Owen no pot formular acusacions civils ni criminals, sinó que s'ha de limitar a explicar les circumstàncies de la mort i la presumpta responsabilitat sobre la mateixa.

La ministra britànica d'Interior, Theresa May, té previst fer avui una declaració sobre el cas a la Cambra dels Comuns.