Compartir

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha enviat a presó incondicional a 5 dels detinguts pel frau de l'empresa pública Aigua de la Conques Mediterrànies (Acuamed) , mentre que altres 8 han sortit lliures després de pagar fiances d'entre 12.000 i 50.000 euros que els ha imposat el magistrat.

Quatre dels que han ingressat a la presó sense possibilitat de fiança són directius d'Acuamed -el < strong> director general, Arcadio Mateo del Port; el seu responsable de Contractació, Francisco Javier Gómez Pastor; la seva directora d'Enginyeria i Construcció, Maria Gabriela Mañueco; i el seu delegat a València, Pablo Martín-. El cinquè és Nicolás Steegmann, president de Altec.

Les majors fiances han recaigut sobre el president de FCC Construccions, Miguel Jurado Fernández, i el director d'Infraestructures a Espanya d'Acciona, Just Vicente Pelegrini, que han pagat aquesta mateixa tarda els 50.000 euros que els ha imposat el jutge per evitar la presó.

Velasco també ha dictat fiances per al president de Pipeline, Manuel Moreno; els treballadors de FCC Santiago Farré i Miquel Roset, el delegat d'Acuamed Javier Delgado López; el director de Projectes d'Altec, José Ramón González Fernández, i David José Blanca Montero. Tots ells les han abonat.

Velasco ha pres aquesta decisió després d'interrogar durant tot el dia als 13 detinguts -encara que només tres han accedit a declarar-dilluns passat en l'operació Frontino, que investiga un frau de uns 25 milions d'euros en la concessió de contractes públics per part de Acumed a empreses a canvi de comissions.

Se'ls imputen els delictes d'integració en organització criminal, frau, malversació de cabals públics < / strong>, suborn, tràfic d'influències, maquinació per alterar el preu dels contractes públics, falsedat de document oficial i prevaricació.

El jutge atribueix al director general d'Acuamed haver "ordit" des mitjan 2014 "un conjunt d'actuacions doloses, imperatives conscients i estimades (es parla de" pressions ") per imposar al si d'Acuamed nombroses irregularitats" per concedir contractes i, a canvi, rebia "regals en espècie, per a ell i per a altres -implantes de pèl, viatges a Turquia …- a favor de diversos contractistes d'obra pública ".