Compartir

L'advocat de Diego Torres , Manuel González Peeters, s'ha ratificat avui davant el tribunal del cas Nóos en la seva petició que es cridi a declarar com a testimoni al Rei Joan Carles , perquè considera significatives les proves en què es fa referència a suposades mediacions en favor del seu gendre.

Peeters ha assenyalat que per la seva estratègia de defensa seria rellevant que s'admetés la seva sol·licitud respecte a l'anterior cap de l'Estat, al qual s'ha referit com el "sogre del senyor Urdangarin" . També ha al·ludit a la seva "cunyat", el Rei Felipe VI.

Els dos testimonis van ser requerits en el seu escrit de defensa pel defensor de Diego Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro, però van ser rebutjats inicialment pel tribunal.

La presidenta del tribunal, Samantha Romero, ha recriminat a l'advocat que la sala ha tingut "massa consideració" cap a ell per la forma en què va presentar les proves documentals i testificals que demanava per al judici.

"Precisament no ha facilitat vostè la ponderació de la sala de les proves que proposa perquè ha proposat sense indicar a què es referia la prova, ha calgut analitzar un a un per analitzar la pertinència ", ha dit la presidenta i ponent del tribunal de la secció primera de l'Audiència de Palma.

El defensor de Torres ha cridat l'atenció sobre el fet que el tribunal ha admès alguns testimonis però no els documents sobre els quals els volia interrogar i viceversa, ha admès testimonis però no la prova documental sobre la qual hauria de versar la seva declaració.

Segons González Peeters no hi ha un sol document o testimoni que hagi proposat que no tingui relació i importància sobre els fets que s'enjudicien.

L'advocat d'Iñaki Urdangarin , Mario Pascual Vives, ha tornat a demanar diversos testimonis que ja va sol·licitar i ha assegurat que en dos dels documents que ha admès el tribunal la clau no és del seu defensat.

Un d'ells és un pressupost de l'empresa Aizoon suposadament signat per Urdangarin en què, segons l'advocat, la firma no és seva i un altre una factura d'abril de 2006 sobre Jocs Europeus, que tampoc va signar.

Els advocats de quatre dels càrrecs públics valencians que estan acusats han demanat al tribunal que admeti com a prova un informe sobre el retorn en termes de reputació que va suposar per a la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) de València l'organització per part de l'Institut Nóos dels cims València Summit el 2004, 2005 i 2006 .

Antonio Reyes, defensor de l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances Jorge Vela, ha destacat que l'informe estableix una correspondència exacta entre el cost i el benefici obtingut. Vicente Grima, defensor de l'exsecretari de Turisme de la Comunitat Valenciana Luis Lobón, han incidit que comptabilitza la presència en premsa que li van reportar a CACSA els esdeveniments.

Luisa Gurillo, advocada de la que va ser la responsable jurídica de CACSA, Elisa Maldonado, ha dit que l'informe indica que el que esperava obtenir CACSA en subscriure els convenis del València Summit el va obtenir en repercussió mediàtica.

També la defensora de l'exdirector de CACSA, José Manuel Aguilar, l'advocada Josefa Rosselló, ha demanat que s'admeti l'informe pericial per ser "útil i pertinent" per acreditar l'interès públic dels convenis i que els acords es van subscriure per CACSA en el marc de la normalitat i no perquè aquesta entitat no tingués mecanismes de control o de limitació econòmica com al·leguen les acusacions.

La lletrada ha assenyalat que CACSA va subscriure altres convenis de col·laboració per patrocinar esdeveniments, sense que suposaren vulneració de la legalitat, que indiquen que aquells acords no obeïen exclusivament a que Iñaki Urdangarin era gendre del Rei.