Compartir

La cèntrica plaça del Carme en la qual se situa l'ajuntament de Granada ha repetit l'estampa d'escenari dividit entre defensors i detractors de la commemoració de la Presa de Granada i, tot i el mal temps, ha congregat diversos milers de persones des que ha partit la comitiva municipal passades les 11.15 hores.

El cerimonial cívic religiós que commemora el 524 aniversari de la conquesta de la ciutat pels Reis Catòlics ha tornat a enfrontar a grups d'extrema dreta i esquerra custodiats per la policia, que han iniciat un intercanvi d'insults que s'ha mantingut fins al final de la celebració, poc abans de les dues de la tarda.

A la plaça del Carme han aparegut banderes andaluses i d'Espanya al costat d'altres anarquistes, antifeixistes, per la independència d'Andalusia, preconstitucionals o de Castella.

La sortida de la comitiva, protagonitzada pels regidors de l'equip de Govern (PP), al costat de representants de Ciutadans i amb l'absència dels regidors de PSOE i IU, ha elevat els primers enfrontaments verbals, els mateixos que es repeteixen cada any, sense que s'hagin produït incidents.

Acompanyats dels figurins abillats amb vestits d'època dels últims sis segles, entre ells un musulmà, la comitiva s'ha dirigit fins a la Capella Reial, on s'ha celebrat una eucaristia per la commemoració presidida per l'arquebisbe de Granada, Javier Martínez.

La comitiva ha fet una ofrena floral a la Capella Reial, on hi els Reis Catòlics abans de tremolar per primera vegada el pendó, una rèplica del confeccionat per Felip IV entre 1621 i 1623 sobre el model original amb el qual els reis Isabel i Fernando van entrar a la ciutat.

Durant la celebració religiosa, el centenar de congregats a la plaça i convocats per grups d'extrema dreta com Aliança Nacional o Democràcia Nacional, i d'extrema esquerra convocats per Nació Andalusa i altres, han corejat lemes d'anada i tornada, com 'Espanya cristiana , mai musulmana ' al que el bàndol contrari ha contestat amb un ' Res a celebrar '.

A la plaça han sonat els himnes de Granada, Andalusia i Espanya abans que l'encarregat de tremolar l'estendard, el regidor Manuel Olivares (Ciutadans), hagi pujat al balcó de l'Ajuntament, moment en què s'ha incrementat el volum de les protestes.

També ha ressonat a la plaça el "sí a la Presa" de milers de granadins congregats als voltants, una xifra que s'ha incrementat poc abans de tremolar l'estendard, i s'han tornat a veure pancartes contra la celebració de la Presa de Granada per grups que la consideren racista.

Olivares s'ha encarregat de tremolar el pendó des del balcó de l'ajuntament, moment en què ha repetit tres vegades el ritu de " Granada "al que els assistents han respost el tradicional" què? " per tancar el cerimonial repetint la llegenda: " Granada, Granada, Granada, pels ínclits Reis d'Espanya don Fernando V d'Aragó i donya Isabel I de Castella. Visca Espanya. Visca el Rei. Visca Andalusia. Visca Granada ".

A l'acabar la cerimònia, els congregats a la plaça del Carme s'han dissolt entre alguns crits enfrontats però sense que s'hagi registrat cap incident.

El alcalde de Granada, José Torres Hurtado, ha defensat la celebració de la Presa com un fet històric i ha recalcat que concita l'afecte i el suport dels granadins, que han acompanyat el seguici durant tot el trajecte tot i la amenaça de pluja, i ha subratllat que és una tradició familiar.

Mentrestant, la Plataforma Granada Oberta ha reunit prop d'un centenar de persones en l'acte alternatiu a la Presa de Granada i ha reivindicat la figura de Federico García Lorca com a exemple de tolerància davant de la crida que agita " a la pitjor burgesia ".

Versos de García Lorca i música de Juan Pinilla han protagonitzat l'acte alternatiu a la Presa de la Plataforma ciutadana, que ha recordat aquest any el 80 aniversari de l'assassinat de l'autor de Yerma i ha tornat a reivindicar que aquest festiu local es substitueixi pel dia de Mariana Pineda. < / strong>