Compartir

La CUP decidirà demà en una Assemblea Nacional que se celebrarà a Sabadell (Barcelona), ia la qual s'han inscrit 3.577 persones, si finalment accepta la investidura del candidat a la presidència de la Generalitat de Junts pel Sí (JxSí), Artur Mas , o no, el que obligaria a convocar eleccions al març.

L'Assemblea Nacional de la CUP tindrà lloc a Sabadell, i no en Girona ni a Esparreguera com s'havia previst anteriorment, a causa de la massiva afluència d'inscrits, i culminarà tres mesos de negociació des de les eleccions del 27S amb la formació guanyadora, Junts pel Sí, a fi d'aconseguir la majoria requerida per a la investidura de < strong> Artur Mas i la designació del nou Govern.

A la pista d'atletisme coberta de Sabadell, els militants de la CUP, els simpatitzants i els inscrits procedents de les organitzacions agrupades sota el paraigua de Crida Constituent, amb el qual la formació antisistema es va presentar a les eleccions, no només decidiran si Mas serà president o no, sinó també el futur de l'actual legislatura i potser del procés independentista.

Encara que JxSí va guanyar les eleccions i disposa de 62 diputats, necessita els 10 del CUP per obtenir la majoria absoluta requerida per a la investidura de Mas , amb la qual cosa, si el 9 de gener aquesta majoria no s'ha traduït en vots, la legislatura haurà finalitzat i seran convocades de forma automàtica noves eleccions.

L'assemblea de la CUP de decidir, amb un sistema de votació que encara no ha estat fixat si serà secret oa mà alçada, si accepta la proposta global d'acord de JxSí per permetre la investidura de Mas, formar Govern i impulsar la full de ruta sobiranista.

Després que en dues votacions successives al Parlament els diputats "cuperos" votaran en contra de Mas i que la assemblea de la CUP celebrada a Manresa el 29 de novembre ratifiqués aquesta postura, la possibilitat de salvar la legislatura penja d'un fil que es pot trencar si demà no hi ha un canvi de criteri.

A més de l'aval dels 62 parlamentaris de JxSí, Mas necessita com a mínim huit abstencions i dos vots afirmatius dels diputats de la CUP per superar un nou debat d'investidura.

Està previst que l'assemblea s'iniciï a les 9:00 del matí i, a mesura que els inscrits arribin als llocs d'acreditacions, se'ls consultarà si volen o no votacions secretes.

Perquè les votacions siguin secretes hauran de demanar un 25% dels participants i això comportarà que siguin instal·lades 50 urnes, mentre que en cas contrari es votarà a mà alçada i un equip de voluntaris escrutarà dels vots amb un sistema de comptadors.

A la primera part de l'assemblea, els negociadors de la CUP que han participat en les converses amb JxSí exposaran els resultats d'aquests contactes amb la lectura dels seus informes.

A continuació, s'oferiran uns 50 torns de paraula, dels quals 12 correspondran a entitats que integren Crida Constituent, altres 26 a les organitzacions territorials de la CUP, i la resta seran per als participants que ho demanin i els toqui per sorteig.

Al migdia es produirà la primera ronda de les quatre votacions previstes per decidir què han de fer els diputats de la CUP, i per a això es repartiran paperetes per tal que cada inscrit triï entre quatre escenaris possibles.

Aquests escenaris són: un, acceptar la proposta d'acord de JxSí i facilitar la investidura de Mas ; 2, rebutjar a Mas i insistir a JxSí perquè proposi un candidat alternatiu o es convoquin eleccions; 3, rebutjar la proposta d'acord, però facilitar que Mas sigui investit; i 4, abstenir-se en la investidura de Mas i instar JxSí a buscar altres suports o, si no obtenir-los, resignar-se a que hi hagi unes noves eleccions.

Dues de les opcions, per tant, contemplen facilitar la investidura d' Mas , i les altres dues assumeixen que, si no hi ha acord abans del 10 de gener, es convocarien eleccions al març.

A la tarda, després d'un recés per dinar, prosseguiran les rondes de votació -en cadascuna s'eliminarà l'opció menys votada- i, si abans de la tercera ja hi ha algun escenari que recapti més del 50% dels vots, es donaria per finalitzada l'assemblea.