Compartir

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha respost a Felipe VI que el diàleg que va demandar el monarca en el seu missatge passa per respectar el dret a decidir dels catalans. "Apel·lem a aquest esperit de diàleg per a ser escoltats i poder arribar a acords ", ha afirmat Mas. El president de la Generaitat va assegurar que desitja "que els poders de l'Estat s'apliquessin la voluntat de concòrdia i respectessin el vot dels catalans" i ha criticat que el monarca crea "que la voluntat d'uns pocs (Catalunya), pretengui imposar-se a la decisió de molts (Espanya) ".

Segons l'anàlisi que ha fet el líder nacionalista, és a Espanya on hi ha una majoria que busca fer callar la voluntat dels independentistes : "Catalunya no pot imposar-se, és una minoria dins d'Espanya. Que no ofeguin els nostres anhels democràtics ", ha reclamat. Arturo Mas va trobar a faltar una referència del Rei a la singularitat catalana: "El problema d'Espanya és que no reconeix Catalunya com una nació. Ho és ara i fa vuit segles. M'agradaria escoltar en els discursos del cap de l'Estat que Catalunya és una nació ".

Però Artur Mas no ha estat sol en les seves crítiques al tradicional missatge nadalenc del Rei d'Espanya. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va veure en el missatge "una monarquia uninacional i unilingüística, ia favor de la unitat d'Espanya" . L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana s'ha referit especialment al desig del monarca de no tornar a cometre errors. " Volem un procés democràtic i pacífic precisament perquè no volem repetir errors del passat" , ha manifestat. Més contundent ha estat Gabriel Rufián, d'ERC: "Ahir es va produir una imatge indecent del Rei donant lliçons de democràcia a la sala d'un palau més gran que la majoria de les cases de les persones que diu representar" .

Les crítiques al Rei també han arribat des de l'Ajuntament de Barcelona. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, creu que el missatge del Rei va ser "poc sensible amb el dret a decidir" , que, en referència als resultats del 20-D, "va ser recolzat per set milions de persones ".