Compartir

El primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat que manté sobre la taula de negociació la seva proposta de restringir les prestacions socials als europeus que es traslladin al Regne Unit durant els seus primers quatre anys de residència, malgrat l'advertència de la resta de líders europeus que han declarat "inacceptable" qualsevol tipus de discriminació.

"La proposta segueix sobre la taula i confio que trobem solucions ", ha declarat David Cameron al final de la primera jornada del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les, en què els Vint han tingut un intercanvi de punts de vista sobre el referèndum que el Govern britànic ha promès abans que acabi 2017.

"Els membres del Consell han acordat treballar estretament per trobar solucions mútuament satisfactòries en les quatre àrees (sobre les que Londres planteja canvis en la seva relació amb la resta de la UE) al Consell europeu dels dies 18 i 19 de febrer ", resumeix el text de conclusions adoptat pels líders.

" Es han aconseguit bons avenços aquesta nit, tot i que queda encara un treball dur per fer ", ha admès el 'premier' britànic en una roda de premsa després de la reunió.

Cameron ha insistit en la bona atmosfera del debat a Vint i en el compromís de la Comissió Europea i dels socis europeus per trobar "solucions, no compromisos" en la renegociació de les relacions.

També ha negat que en la discussió hagi parlat de terminis concrets per a la celebració del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE.

A l'arribar a la cimera, tant la cancellera alemanya, Angela Merkel, com el president francès, François Hollande, i altres mandataris han considerat "inacceptable" la possibilitat d'una discriminació que afectés els ciutadans europeus en aquest país. No obstant això, l'ambient al final del partit, i després d'unes quatre hores de debat sobre el Regne Unit, els missatges han estat més positius i han apuntat les opcions per aconseguir consensos d'aquí al cim de febrer.

"Hi ha un enorme suport per trobar solucions per mantenir al Regne Unit dins de la Unió Europea. Tots els que han intervingut han dit que la UE és més forta amb el Regne Unit" , ha asseverat Cameron, per a qui hi ha una clara voluntat política d'avançar, encara que quedi un "dur treball" per complir en les pròximes setmanes.