Compartir

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha inclòs avui en el seu ordre del dia la impugnació del Govern contra la resolució independentista del Parlament després que el seu president, Fancisco Pérez dels Cobos, hagi obtingut un amplíssim consens entre els magistrats per anul·lar-aquesta setmana.

En principi, es preveu que la decisió es prengui abans de dijous, i tot apuntaria a que seria demà. Segons recull el diari El Mundo, la decisió definitiva es prendria matí, quan el ple es reuneixi a partir de les 11 del matí.

Fonts de l'alt tribunal han informat a Efe de la decisió d'incloure aquesta qüestió en l'ordre del dia del ple, i que en les últimes jornades el president i el ponent de la sentència, Andrés Ollero , l'han debatut informalment amb els altres magistrats fins a aconseguir un acord que conduirà a l'anul·lació.

Les mateixes fonts han assenyalat que la suspensió cautelar de la resolució adoptada pel TC el passat 11 de novembre perd ara sentit davant la decisió definitiva.

Sí que és possible, diuen les mateixes fonts, que els fonaments de la sentència incloguin alguna referència a l'obligació d'obeir a l'alt tribunal que tenen les persones afectades per la seva decisió.

El passat dia 11 de novembre el ple del Tribunal Constitucional va suspendre per unanimitat la resolució independentista adoptada pel Parlament de Catalunya i va decidir notificar la seva decisió de manera personal a 21 càrrecs catalans, entre ells Artur Mas i Carme Forcadell.

A tots ells els va advertir que podrien incórrer en responsabilitats penals si no acatessin la seva decisió.

Les dues decisions van ser adoptades en la sentència del tribunal de garanties que admetia a tràmit la impugnació presentada pel Govern contra la proposta.

Aquell acte perdrà ara validesa puix que l'alt tribunal ha d'adoptar una resolució definitiva sobre l'assumpte, si bé un aspecte del mateix, la inclusió d'un advertiment sobre l'obligació d'obeir a l'alt tribunal a les persones afectades, segueix vigent.

La decisió del TC es va notificar de manera personal al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas ; als membres del seu Govern; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; als integrants de la Mesa de la Cambra autonòmica, i al secretari general del Parlament, Pere Sol.

A tots se'ls va advertir, a iniciativa del Govern, del seu deure de "impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer ".

El Govern havia demanat en la seva impugnació que se'ls n'adonés de suspensió en les seves funcions i de delicte de desobediència si no compleixen el mandat del TC i els magistrats van advertir de les responsabilitats, fins i tot penals, que comportaria aquest incompliment.