jueves, 1 octubre 2020 22:19

Aznar, davant l'amenaça gihadista: "No podem quedar-nos de braços plegats"

L'expresident del Govern José María Aznar ha advertit avui que els països europeus han de donar una resposta "amb rigor" a l'amenaça del terrorisme gihadista , i ha subratllat: "no podem quedar-nos de braços plegats" .

Durant l'acte de presentació de la biografia de Konrad Adenauer que ha editat FAES, Aznar ha dit que europeus i espanyols tenen davant seu "dilemes estratègics, polítics i militars crucials", i que "res és fàcil", però ha recalcat que "és imprescindible triar".

"I tots tindran i haurem de definir les opcions, triar entre les diferents formes d'abordar els problemes ", ha afegit el president de FAES en aquesta anàlisi de la situació després dels atemptats de París i davant l'amenaça del terrorisme yihadista.

"No es perd llibertat quan s'actua amb el rigor necessari davant amenaces crítiques i agressions brutals a la seguretat , no hi haurà risc per a la llibertat mentre les institucions democràtiques i l'Estat de dret compleixin amb les seves funcions" < / em>, ha assenyalat.

I ha afegit que "per descomptat el que no serveix per assegurar la llibertat és no estar disposats a pagar el preu de la seguretat; el que no serveix a la seguretat és no estar disposats a preservar la llibertat; i el que no ajuda al benestar és desentendre de la llibertat i de la seguretat ".

" No es pot pretendre mantenir un model de benestar afable i generós tapant-se els ulls davant les amenaces que ens afecten ", ha insistit Aznar, que ha advertit a l'inici del seu discurs que Europa "es troba sumida en una de les crisis més greus de la seva història recent".

Una "crisi integral" perquè és una " crisi de seguretat, de llibertat i de prosperitat "que" pot afectar la pau " i que" ja afecta les institucions europees ", ha assenyalat.

" Hem perdut de vista la nostra circumstància i no tenim una visió realista del que ens amenaça i del que necessitem ", ha apuntat l'expresident, per a qui" són falsos els dilemes que pretenen forçar-nos a triar entre llibertat, seguretat i prosperitat, que avui es reprodueixen amb gran insistència " .

També ha assenyalat que Europa ha de despertar de la "il·lusió que les societats tenen garantit mecànicament l'anar a millor sense que ningú faci res per millorar-les i sense reformes per adaptar-se a les noves circumstàncies, començant per les demogràfiques. I parlo de demografia entesa no només com números ".

Això vol dir, ha afegit, que Europa" desperti de la il·lusió del 'bonisme' ".

"Tenim enemics concrets. I no els hem fabricat. Enemics de la llibertat, de la tolerància, de la raó ", ha assenyalat José María Aznar, per a qui la" força "d'aquests enemics ve de" seu fanatisme i del seu odi, del menyspreu a la vida, començant per la seva i seguint per la dels propis musulmans ".

" No responen a un per què sinó a un per què. I aquest per a què és acabar violentament amb tot el que ens defineix, inclosa la pràctica pacífica i lliure de l'Islam dins dels nostres països emparada per la nostra llibertat religiosa ", ha afegit.

José María Aznar ha tornat a insistir en la necessitat d'un "rearmament moral urgent", per combatre el terrorisme , com ja va reclamar en un comunicat després dels atemptats de París.

D'altra banda, ha considerat que de tots els factors que han influït en "el mal moment europeu" el més important ha estat "el debilitament del vincle atlàntic", sobre el qual "es va fonamentar la reconstrucció dels estats europeus "després de la II Guerra Mundial.

I sobre aquest vincle" va descansar la possibilitat del nostre model social, beneficiari d'una seguretat que principalment pagaven i exercien altres en el nostre lloc ", ha assenyalat Aznar, per a qui" això està ara en qüestió i potser no estigui evolucionant en el sentit que més ens pot convenir ".

" Restaurar el vincle atlàntic és doncs essencial per restaurar la nostra pròpia fortalesa, per recordar-nos el que som i per què, i per mantenir els nostres millors valors ", ha conclòs.