Compartir

El ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha decidit avui apartar els magistrats Enrique López i Concepció Espejel del tribunal constituït per jutjar el cas Gürtel davant els dubtes de la imparcialitat de tots dos per jutjar aquests fets per la seva afinitat ideològica amb el PP.

L'acord, contra el qual no cap recurs, ha estat adoptat en la reunió d'una mica més de tres hores que han mantingut els 18 magistrats que han integrat el ple i que abans de votar han escoltat els arguments dels dos ponents, Ramón Sáez Valcárcel (per López) i Clara Bayarri (per Espejel), que han informat a favor d'acceptar les recusacions, tal com ha succeït finalment.

D'aquesta manera, i en prosperar les recusacions de les acusacions exercides per l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE) i PSOE, el tribunal que jutjarà el cas Gürtel per fets de la Primera Època (1999-2005) estarà integrat per Ángel Hurtado, que substitueix López com a ponent ja Espejel com a president; Julio de Diego i José Ricardo de Prada, aquest últim de tendència progressista.

Abans que Sáez Valcárcel i Bayarri emetessin els seus dictàmens a favor de les recusacions , la Fiscalia Anticorrupció ja va considerar acreditades els dubtes sobre la imparcialitat de López i Espejel per jutjar Gürtel pels seus vincles amb el PP.

En els seus informes sobre els dos jutges, que també han estat recusats per evitar que jutgin el cas dels papers de Bárcenas sobre la caixa B del PP, les fiscals de Gürtel, Concha Sabadell i Concha Nicolau, van entendre avalada la relació d'ambdós amb aquest partit en vista de les proves practicades , i van demanar al ple que valorés si "1 observador objectiu tindria raons per a dubtar de la imparcialitat "dels magistrats.

Les acusacions exercides pel PSOE i ADADE van recusar a López ia Espejel -Ponent i presidenta, respectivament, del tribunal de tres magistrats de la secció segona nomenats per jutjar el cas Gürtel- per entendre que tenen interès en la causa per la seva afinitat ideològica amb el partit, que està encausat com a partícip a títol lucratiu.

En el cas de López, els dubtes sobre la seva imparcialitat en el cas Gürtel parteixen, fonamentalment, de la seva participació continuada en cursos impartits a la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), finançada pel PP, i en actes d'aquest, així com la publicació d'articles que consideren elogiosos o afins a la seva ideologia.

El mateix López va reconèixer que va percebre 13.102 euros per assistir a 68 activitats de FAES entre 2003 i 2015, i documents aportats pel PP acrediten que el partit li proposar en tres ocasions "per a càrrecs públics d'alta rellevància, motivant el seu nomenament com a vocal del CGPJ i magistrat del Constitucional".

En el seu nomenament va participar, segons va reconèixer López, l'exministra Ana Mato, que serà enjudiciada com a partícip a títol lucratiu per les actuacions del seu exmarit Jesús Sepúlveda i forma part del patronat de la FAES.

En Espejel , que va ser nomenada així mateix vocal del CGPJ a petició del PP, l'informe d'Anticorrupció afirmava que en la documentació aportada a l'expedient s'ha "confirmat" que el partit i Luis Bárcenas, al seu lloc de senador, van intervenir en la proposta per nomenar vocal .

D'aquesta manera, segons les fiscals, representants del PP "van participar directament amb el seu vot en la seva elecció per ocupar un dels més alts càrrecs del poder judicial i de la seva carrera professional de forma immediatament anterior a ser nomenada membre del tribunal actual.