Compartir

El Govern pretén afavorir la prolongació voluntària de la vida laboral i desenvolupar una estratègia sociosanitària per afrontar l'envelliment de la població, són algunes de les recomanacions que el Govern ha aprovat avui per orientar les polítiques públiques que afecten a la gent gran.

Segons ha explicat el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso , en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, actualment hi ha 8 , 3 milions de persones majors de 65 anys i es preveu que el 2050 siguin la tercera part de la població, de manera que "es posa de manifest el repte de les pensions" .

< p> Alonso ha destacat que el Govern "ha cuidat a la gent gran perquè puguin conservar la seva capacitat adquisitiva" al llarg d'aquesta legislatura i ha destacat la caiguda de la taxa relativa de pobresa a vuit punts -del 21% el 2011 al 12,9 en 2015- "per l'esforç de manteniment de les pensions" .

Ha recordat que "les persones grans han estat el suport de moltes famílies, que ho estaven passant malament ", pel que ha apostat per donar-los " protagonisme " i ha aconsellat atendre les recomanacions que avui s'han presentat, entorn a l'ocupació , la participació, la vida independent i igualtat i no discriminació.

Aquest document busca "l'envelliment actiu i que hi hagi més participació de la gent gran en la societat, en primer lloc en l'ocupació, perquè són pocs els majors de 65 anys que continuen actius ".

" El marc conté mesures per intentar fomentar que prolonguin la seva activitat laboral i mantinguin l'aportació de la seva experiència més enllà dels 65 anys ", ha assegurat Alonso .

El document, amb 348 recomanacions, ha estat redactat en col·laboració amb més d'un centenar d'associacions de gent gran , ha destacat.

En relació amb l'ocupació, considera oportú seguir incentivant la prolongació voluntària de la vida laboral més enllà de l'edat ordinària de jubilació i que la jubilació anticipada es reservi als treballadors amb llargues carreres de cotització que desitgin acollir-s'hi, per als que realitzin activitats perilloses i per als que tinguin un important grau de discapacitat.

Per a això, advoca per comptar amb incentius a la contractació dels majors i al manteniment de l'ocupació dels treballadors que tinguin 55 o més anys, en funció de la seva antiguitat a l'empresa.

Una altra proposta és preparar el trànsit a la jubilació , amb fórmules com la retirada gradual, el treball a temps parcial, els horaris flexibles i el treball voluntari o comunitari.

Planteja una estratègia sociosanitària, en què la gent gran donin la seva opinió i consentiment en operacions i tractaments de càncer, entre d'altres intervencions i en la que es promoguin recursos assistencials per impulsar la telemedicina o l'assistència a domicili.

El document dedica diverses mesures a la participació en l'esfera política, com la integració en llistes electorals amb opcions de ser elegits i en òrgans consultius de les administracions.

A més, per combatre la solitud de la gent gran, proposa reforçar la formació dels professionals per millorar la prevenció, fomentar les activitats culturals i apropar als majors a les noves tecnologies.

Les orientacions se centren en la necessitat de garantir unes pensions adequades , segures i sostenibles i de millorar els mecanismes de protecció social, destaca el document del Govern.