miércoles, 23 septiembre 2020 6:31

L'huracà Patricia amenaça Centreamèrica: Arriba a la categoria 5 enfront de Mèxic

Mèxic tremola davant l'arribada de Patricia. I els seus efectes es preveuen destructius. El SMN va indicar a les 21.45 hora local (02.45 GMT de divendres) a través de la xarxa Twitter que el "superhuracán" Patricia avança amb direcció nor-nord-oest a 17 quilòmetres per hora i se situa a 320 quilòmetres al sud-sud-oest de Manzanillo, estat de Colima (Mèxic) . El fenomen genera vents sostinguts de 260 quilòmetres per hora i ratxes de 315, va afegir.

A les 22.15 hora local (03.15 GMT de divendres), el SMN va actualitzar el seu informe i ha indicat que Patricia és un "huracà extremadament perillós que afavorirà pluges intenses a puntuals torrencials en els estats del sud i occident del país" .

L'Meteorològic va establir en coordinació amb el Centre Meteorològic Regional Especialitzat (CMRE) a Miami (EUA) un zona de prevenció per efectes d'huracà des de Sant Blai, Nayarit, fins a Punta San Telmo, Michoacán.

Patricia genera potencial de pluges intenses a torrencials a Michoacán (serra i costa) i intenses a Guerrero (serra i costa), Colima (costa), Jalisco (occident i serra) i Nayarit (sud) i molt forts a Nayarit (sud) i Oaxaca ( nord i occident).

"Els despreniments ennuvolats de Patricia arribaran al centre del país i afavoriran pluges molt fortes a Guanajuato (occident i sud), Estat de Mèxic (occident i centre) i Morelos ( occident i sud), a més de pluges fortes a Zacatecas, Districte Federal i Querétaro ", va advertir el SMN.

L'agència va recomanar a la població en general ia la navegació marítima extremar precaucions per pluges, vent i onatge , i atendre les recomanacions de les autoritats del Sistema Nacional de Protecció Civil a cada entitat.

D'acord amb el pronòstic, Patricia s'ubicarà aquest divendres a les 07.00 hora local (12.00 GMT) a 235 quilòmetres al sud-oest de Manzanillo, Colima, amb vents sostinguts de 270 quilòmetres per hora i ratxes de 325.

La Secretaria de Governació (Interior) va declarar aquesta tarda "emergència extraordinària" per a 10 municipis de Colima, 12 de Nayarit i 34 de Jalisco , en l'occident de Mèxic, "per la imminència i alta probabilitat d'impacte de l'huracà Patricia" < /em>.

El secretari de Governació, Miguel Ángel Osorio, va girar instruccions per instal·lar, amb caràcter permanent, el Comitè Nacional d'Emergències, en el qual participen representants de cadascuna de les dependències i estats que integren el Sistema Nacional de Protecció Civil.

El Govern mexicà "ha activat tots els seus protocols de preparació i resposta, per tal de reaccionar amb oportunitat a les afectacions que pogués ocasionar el pas de l'huracà i les pluges derivades d'aquest fenomen ", ha apuntat Governació