lunes, 21 septiembre 2020 12:39

Joe Biden renúncia a la carrera presidencial als Estats Units

El vicepresident dels EUA, Joseph Biden , ha anunciat avui que ha decidit no aspirar a la candidatura presidencial demòcrata per a les eleccions de 2016, posant fi a mesos de deliberacions i especulacions al respecte.

Biden va fer l'anunci des de la Rosaleda de la Casa Blanca acompanyat del president dels EUA, Barack Obama, i de la seva esposa, Jill Biden.

"Desafortunadament, crec que estem fora de temps, del temps necessari per muntar una campanya guanyadora per la nominació ", va explicar Biden.

El vicepresident va recordar que, tant ell com la seva família, han passat mesos analitzant si estaven emocionalment preparats per a una nova contesa política després de la mort el maig passat del seu fill gran, Beau, a causa d'un tumor cerebral.

De 72 anys, Biden ja va competir sense èxit per la candidatura presidencial demòcrata el 1998 i 2008 .

Però, tot i renunciar a ser candidat, "no vaig a estar en silenci" i "tinc la intenció de parlar amb claredat i força per a influir tant com pugui en on ens posicionem com a partit i cap a on ens cal anar com a nació ", va prometre Biden.

Així, el vicepresident va alertar que el Partit Demòcrata i el país sencer cometran" un error tràgic "si intenten "allunyar-se o desfer el llegat d'Obama".

Biden també va instar a posar fi a les divisions polítiques "partidistes" i va demanar als seus coreligionaris demòcrates no mirar als republicans "com a enemics", sinó tractar de "treballar junts", "pel bé del país".

"Si hagués pogut ser qualsevol cosa, m'hauria agradat haver estat el president que va acabar amb el càncer, perquè és possible ", va declarar Biden.

A més, va aprofitar el seu discurs per detallar les prioritats en què creu que els EUA ha de seguir fent avenços: els drets de la comunitat LGBT (homosexuals, lesbianes i transsexuals), la reforma migratòria, la igualtat salarial entre homes i dones , i l'eradicació del "racisme institucional".

Tot i que les darreres especulacions aparegudes als mitjans apuntaven que Biden estava pràcticament decidit a competir per la candidatura demòcrata, ell ja havia anticipat en una entrevista al setembre els seus dubtes sobre si estava llest per donar el "110 per cent" en la contesa.

La decisió de Biden de no competir contribuirà probablement a enfortir la candidatura de l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton , favorita en els sondejos i qui va sortir reforçada del primer debat televisat entre els aspirants demòcrates celebrat la setmana passada.