Compartir

La Guàrdia Civil ha registrat avui la seu de CDC i ha detingut el seu tresorer, Andreu Viloca, ia mitja dotzena d'empresaris acusats de pagar comissions del 3%, en una operació que ha tornat a indignar al president català en funcions, Artur Mas, que s'ha proclamat "objecte de caça major".

L'operació, dirigida per un jutge de El Vendrell (Tarragona), ha comportat la detenció del director de Infraestructuras.cat, Josep Antoni Rosell, el despatx a la seu de l'empresa pública també ha estat registrat, així com els Ajuntaments d'Olot (Girona) i Sant Fruitós del Bages ( Barcelona), que van adjudicar obres públiques als empresaris investigats.

Els agents han detingut també a dues persones vinculades a l'àrea financera de la formació nacionalista: Carlos del Pozo, secretari del patronat de la fundació Catdem -que té una comptabilitat comú amb CDC- i una administrativa del partit.

Al llarg del dia, la Guàrdia Civil ha detingut a directius de les empreses Copisa , Urbaser, Rogasa, Construccions, Grup Soler, TEC4 i Oproler, i ha registrat les seves oficines i els seus domicilis a la recerca de documents que acreditin la tesi de la Fiscalia que van pagar comissions del 3% a CDC a canvi d'adjudicacions d'obres i serveis públics per part d'administracions controlades per la formació.

Entre els empresaris detinguts figura Xavier Tauler, exconseller delegat de Copisa, des de fa un any només amb funcions consultives, que roman imputat per l'Audiència Nacional davant els indicis que va pagar 3,2 milions d'euros de comissions il·lícites a Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català.

A l'Ajuntament d'Olot, la Guàrdia Civil ha confiscat del contracte d'adjudicació de la recollida d'escombraries d'Olot, que es va adjudicar per 2,4 milions d'euros a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per IGFA i Ugbaser en l'any 2011, quan CiU governava la població .

De l'consistori de Sant Fruitós del Bages (Barcelona), els agents s'han emportat l'expedient econòmic relatiu a la construcció d'un centre cultural que es va adjudicar al Grup Soler el 2011, amb CiU al capdavant de la alcaldia, i es va pagar amb fons del programa de reactivació econòmica conegut com "Pla E", que va posar en marxa el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

L'operació desenvolupada suposa una nova fase de la investigació Petrum 2 , amb epicentre a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragona) i el que el passat mes d'agost ja va comportar el registre de la fundació Catdem i del despatx que el seu administrador, Andreu Viloca, tenia a la seu de CDC.

Arran de l'anàlisi dels documents confiscats en aquests registres, principalment un paper que al·ludiria a comissions del 3% en diversos ajuntaments, el jutge del Vendrell ha ordenat avui a la Guàrdia Civil entrar de nou a CDC, en aquesta ocasió per registrar la seva seu, on s'han confiscat ordinadors de la seva àrea financera.

Com ja va passar el passat mes d'agost, la irrupció dels agents a la seu dels convergents ha irritat de nou al líder del partit, el president català en funcions Artur Mas , que ha afirmat davant la premsa que tant ell com CDC se senten "objecte de caça major" i ha criticat la "sobreactuació" de la Fiscalia.

En roda de premsa després de la signatura del decret de constitució del Parlament, Mas ha anunciat que està disposat a comparèixer en els propers dies davant la Diputació Permanent de la càmera per donar explicacions en relació amb la investigació i s'ha mostrat convençut que els expedients d'adjudicació d'obra pública de la Generalitat són "impecables".

A la reacció de Mas al registre de la seu del seu partit ha seguit la dura rèplica del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha qualificat com "un insult i una ofensa a la justícia" que s'aprecie "intencionalitat política" en l'operació.

Per la seva banda, els partits de l'oposició a Catalunya han exigit a Mas que doni explicacions i deixi d'erigir-se en víctima de persecucions per part dels poders de l'Estat, i fins i tot formacions com Ciutadans ha demanat la seva dimissió.