miércoles, 12 agosto 2020 12:03

Eleccions i intenció de vot: Ciutadans es dispara en les enquestes i seria la tercera força política

El Partit Popular seria la formació guanyadora el 20-D amb un 27,4% dels vots, de celebrar avui les eleccions generals. Aquest és el resultat de l'última enquesta d'intenció de vot realitzada a l'octubre de 2015 per Sigma Dos. El problema per al PP és que en la sèrie d'enquestes publicades en els últims mesos, cap sembla anunciar un canvi de tendència a l'alça en la seva intenció de vot. De totes maneres, aquesta tendència no és aliena tampoc al PSOE, que prou tindria amb aturar les vies d'aigua en els seus suports: els socialistes serien la segona opció amb el 23,7% dels sufragis.

Així les coses, la incapacitat dels dos grans partits tradicionals a l'Estat per donar un tomb en la seva intenció de vot té a veure, de ben segur, amb el fet que Ciutadans segueix creixent en les enquestes. En aquest últim cas, c reix set punts des del juliol fins situar-se al 18,7% d'intenció de vot o col·locant-se en tercer lloc i superant a Podem que segueix amb la seva sagnia de vots en baixar fins al 16,6% de sufragis.

Dels grans partits, la gran sagnia la pateix el PP, un clàssic resultat per als partit que governen durant les recessions i crisis econòmiques. I és que al llarg de la legislatura es deixa 17,2 punts o gairebé el 45% dels seus suports electorals , passant del 44,6% amb el qual va aconseguir la seva àmplia majoria absoluta fins als actuals 27 , 4% en un continu procés de pèrdua de suports electorals entre els votants espanyols.

Quant al PSOE, el canvi de líder no sembla ser un remei màgic, però ajuda a suportar l'ascens dels partits emergents . En les últimes eleccions amb Alfredo Pérez-Rubalcaba com a cartell electoral, els socialistes van aconseguir un 28,8% dels vots. Ara, a només dos mesos de les eleccions generals del 20 de desembre, recuperen part del terreny perdut i se situen en el 23,7% d'estimació de vot tot i perdre 2,4 punts, el màxim suport, recaptat al juny d'aquest any.

Artículos similares