domingo, 20 septiembre 2020 7:34

La infermera britànica amb Ebola es troba en "en estat crític"

La infermera britànica contagiada amb el virus de l'Ébola, que va ser aïllada divendres passat en un hospital de Londres després d'haver estat donada d'alta al gener, es troba en estat "crític" , ha informat avui el Royal Free Hospital de la capital.

"Ens entristeix informar que l'estat de Pauline Cafferkey s'ha deteriorat i està ara críticament malalta ", ha indicat el centre sanitari en un comunicat.

Cafferkey, escocesa de 39 anys, va ser traslladada la matinada de divendres en un avió militar des de Glasgow a l'haver patit una "inusual complicació" , segons fonts mèdiques, relacionada amb la malaltia.

"Està sent tractada de ebola a la unitat de màxim aïllament del Royal Free Hospital", s'afegeix a la nota difosa avui, que no aporta més detalls .

El passat cap de setmana, la germana de la malalta, Toni Cafferkey, va denunciar a la premsa que aquesta havia anat al metge a Glasgow amb símptomes dies abans del seu ingrés, però que < strong> el doctor l'havia enviat a casa pensant que era un virus convencional.

En ser ingressada el divendres, les autoritats sanitàries han confirmat que el virus, que va contraure quan col·laborava a l'Àfrica, era present en el seu organisme, si bé van subratllar que el risc de contagi era baix.

Posteriorment, es va informar que les al voltant de 58 persones amb les que Cafferkey ha estat en contacte recentment han estat identificades i se'ls ha ofert una vacuna, sense que, de moment, cap hagi presentat símptomes del virus.

De les 58, que inclouen familiars, col·legues i altres ciutadans, 25 han acceptat la immunització , i uns 15 l'han rebutjat o no han pogut rebre-la per patir altres trastorns mèdics.

La infermera va contraure el ebola quan treballava com sanitària a Sierra Leone amb l'organització humanitària "Save the Children" per intentar contenir el brot de la malaltia que va afectar a l'Àfrica occidental.

Després de ser diagnosticada al desembre de 2014, Cafferkey passar tres setmanes a la unitat d'aïllament del Royal Free Hospital i va arribar a estar en estat crític abans de rebre un tractament experimental amb plasma sanguini d'un altre malalt britànic, el també sanitari Will Pooley.

Els protocols en vigor al Regne Unit indiquen que qualsevol persona diagnosticada amb Ebola ha de ser traslladada al més aviat possible a la unitat d'aïllament preparada en aquest centre de la capital britànica.

Segons les autoritats mèdiques, el ebola només es pot transmetre per contacte directe amb la sang o fluids corporals de la persona infectada durant l'etapa simptomàtica de la malaltia.

La setmana anterior al seu últim ingrés, Cafferkey havia estat a Londres per rebre un premi en reconeixement als riscos que va prendre per ajudar a Àfrica durant l'epidèmia de Ebola.

En una entrevista amb la BBC, la infermera va explicar que durant el període de recuperació de la malaltia havia experimentat problemes de tiroides i va perdre el cabell.