Compartir

El titular del jutjat de primera instància número 3 de Gavà (Barcelona) ha dictat interlocutòria d'obertura de judici oral pel qual s'asseurà a la banqueta dels acusats al futbolista del FC Barcelona Lionel Messi i al seu pare, Jorge Horaci Messi, acusats de tres delictes contra la hisenda pública.

Messi, que serà jutjat per un jutge penal de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), s'asseurà a la banqueta al costat del seu pare malgrat que el fiscal ha sol·licitat el sobreseïment de la causa per al futbolista perquè considera que no va tenir coneixement del frau que va perpetrar el seu pare.

El jutge envia a judici Messi perquè l'advocat de l'Estat h a mantingut el seu escrit d'acusació contra l'astre futbolístic en el que el considera, en contra del que opina el fiscal, "coautor" dels tres delictes amb el seu pare per defraudar 4,1 milions d'euros a Hisenda.

L'advocat de l'Estat sol·licita per a Messi i per al seu pare a la imposició, per a cada un d'ells i per cada un els tres delictes, de set mesos i quinze dies de presó , multa del tant de la quantia defraudada i la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions o ajuts públics o incentius fiscals durant un any i mig. < p> En el seu acte, el jutge instructor considera que "hi ha elements que permeten afirmar tant que els fets objecte de procediment i pels que s'ha formulat acusació són constitutius de diversos delictes com que hi ha indicis racionals de criminalitat respecte a dos acusats".

Tot i que el fiscal va presentar escrit d'acusació només sobre el pare de Messi, per al qual sol·licita 18 mesos de presó, el jutge emplaça de nou al fiscal perquè pugui presentar en 3 dies, "si ho estima procedent", 1 nou escrit d'acusació contra el futbolista .

El jutge no dicta cap mesura cautelar ni fixa cap fiança per als dos acusats, ja que tots dos han mostrat "col·laboració" en el procediment judicial i han abonat voluntàriament la totalitat de les quotes presumptament defraudades.

També assenyala en el seu acte que "el caràcter públic dels acusats dificulta en extrem que poguessin sostreure a la acció de la justícia ", a més que" són conegudes les persones i entitats de les que obtenen els seus ingressos, el que redueix en gran mesura el risc d'insolvència ".

La Fiscalia demana 18 mesos de presó només per al pare del davanter per defraudar 4,1 milions d'euros a Hisenda , i sol·licita l'arxiu de la causa per al futbolista, contra el qual inicialment es va querellar.

La Fiscalia es va querellar inicialment per frau fiscal contra Messi i el seu pare i representant, Jorge Horaci, però mesos més tard p Idiomes l'arxiu de la causa per al futbolista, després que tots dos paguessin al jutjat 5 milions d'euros , que incloïen la suma defraudada més els interessos.

El pare de Messi va assumir davant la jutge tota la responsabilitat en la gestió tributària del seu fill, però la instructora va acordar mantenir el futbolista imputat en la causa, en una decisió que després va donar suport l'Audiència de Barcelona.

Per contra, la Fiscalia sosté que la intervenció de Messi va ser "purament formal" i es limitava a seguir les indicacions del seu pare , "en qui confiava plena i cegament", de manera que no està acreditat que el seu propòsit fos defraudar Hisenda, opinió que no comparteix l'advocat de l'Estat.

Per al fiscal, va ser el pare del futbolista el que va tenir un "paper decisori i decisiu" en la creació d'una estructura societària domiciliada a paradisos fiscals amb la qual presumptament, entre 2007 i 2009, l'esportista va evitar tributar a Espanya pels beneficis recaptats amb els seus drets d'imatge.

La Fiscalia admet que Lionel Messi va signar els contractes amb què es va materialitzar el frau , però subratlla que ho va fer "acompanyat del seu pare i seguint les seves indicacions", sense que estigui acreditat que el jugador " fos conscient "que això suposava" avalar i consentir "la cessió dels seus drets a imatge a societats instrumentals amb fins defraudatoris.