Compartir

A Portugal, durant els últims mesos, els socialistes d'Antonio Costa encapçalaven la intenció de vot gràcies a les polítiques governamentals d'austeritat i contenció. Però aquestes mateixes enquestes s'han capgirat i aquesta mateixa nit les urnes dictaran el seu veredicte al país veí, on es tria govern després del dur rescat financer que han travessat i que ha suposat en la pràctica un retrocés de 10 anys en la seva qualitat de vida.

En l'últim sondeig publicat, els dos partits del govern, socialdemòcrates i democristians, que es presenten en coalició en aquestes eleccions, estan en primer lloc en intencions de vots. Si els sondejos no s'equivoquen, la coalició 'Portugal a Front' venceria amb el 37,7% dels vots, davant del 32,7% del Partit Socialista . Sempre en base a les enquestes, Antonio Costa ha anat perdent força a poc a poc, sobretot, durant la campanya. D'estar en primera posició, a passat a empat tècnic, i ara podria fins i tot perdre els comicis.

Els partits que sembla es portarien el suport que perden el socialistes seria, segons el diari El Mundo, el PCP – que en eleccions es presenta en coalició amb Us Verds- que podria aconseguir alguna cosa que no aconsegueix en vint anys: 21 escons al Parlament, i el Bloco d'Esquerda que podria ascendir fins als 10-15 escons.

A Portugal, com a Espanya, socialistes i comunistes mai han arribat a una entesa per governar així que el Bloco d'Esquerda podria convertir-se en l'última esperança de Costa per arribar al Govern. Les enquestes donen als socialistes entre 89 i 95 escons, mentre que la coalició de Passos estaria molt més a prop de la majoria absoluta (116 escons) amb entre 102 i 109 diputats, en unes eleccions que dibuixen després de molts anys un escenari molt renyit.