Compartir

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb l’Associació de Veïns del Pas de la Casa per presentar-los les mesures de descontaminació del subsol que posarà en marxa arran de l’informe tècnic elaborat pel ministeri de Medi Ambient en el qual es constatava la presència d’hidrocarburs a l’entorn de l’església, la plaça Vaquer i la plaça Coprínceps. Durant la trobada els veïns han fet arribar al cònsol el neguit que hi pugui haver vessaments en altres punts del poble i volen que es facin més estudis.

Així, Torres els ha explicat que el comú ja ha convocat el concurs per a l’adjudicació de les tasques de descontaminació que, segons les estimacions inicials, es desenvoluparan durant un període de dos anys. Els treballs, que podrien començar el mes de juliol, consistiran en la realització de sondejos, l’extracció posterior de l’hidrocarbur detectat mitjançant bombes i el sanejament final de la zona afectada. La corporació comunal estima que el cost del procés de descontaminació se situarà a l’entorn dels 250.000 euros.

Tal com han informat des de la corporació comunal, malgrat que durant la reunió mantinguda aquesta tarda els veïns s’han mostrat satisfets per les actuacions que es portaran a terme en aquesta zona, han traslladat al cònsol el seu neguit respecte a la possibilitat que altres zones puguin estar afectades i han demanat que el ministeri de Medi Ambient ampliï l’estudi tècnic a altres punts sensibles, com ara l’entorn de la llar d’infants, l’escola i la zona del poliesportiu del Pas de la Casa. Malgrat el ministeri va avançar que ho hi havia la intenció d’encarregar més estudis, de moment, el cònsol s’ha compromès a traslladar la petició veïnal a la titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó.

El cònsol major ha avançat, també, als veïns que el comú ha començat a treballar amb el Govern i FEDA en l’acord per a la construcció de la futura planta de cogeneració i la xarxa de calor associada, que passa per ser la solució definitiva al problema.

Cal recordar, a més, que ara fa uns dies Calvó va remarcar que els vessaments d'hidrocarburs detectats en diverses zones del Pas de la Casa “no són un risc per a la salut”.