Compartir

A principis del mes d’octubre el comú d’Andorra la Vella va instal·lar cinc tòtems a la via pública que atreuen els gossos perquè hi facin les seves miccions. La valoració que se’n fa des de la corporació comunal és “positiva” tal com destaca el conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié, ja que són “força utilitzats”. Ara s’estan acabant de polir certes millores en algunes d’aquestes instal·lacions i un cop es compleixi el primer semestre de funcionament s’avaluarà si se n'hi instal·len més.

Durant els tres primers mesos de funcionament, cal destacar que el punt amb més afluència ha estat la instal·lació al costat de la rotonda de la Dama de Gel (1.903 usuaris), seguit del que es troba ubicat al Parc Central (1.228). Al tòtem que està instal·lat al Fener Boulevard s’han comptabilitzat 678 usuaris, 411 al que es troba al carrer de la Vinyeta i 299, al de Santa Coloma. També s’ha pogut comprovar que la freqüentació és major entre les 13 i les 15 hores i entre les 18 i les 20 hores.

Pel que fa als detalls que es volen anar corregint, hi ha el fet que dos dels tòtems, concretament el de la Vinyeta i el del Fener, s’hauran d’embrancar a la xarxa elèctrica o desplaçar-los de la ubicació actual, ja que s’alimenten amb panells solars i s’ha comprovat que per l’ombra no tenen prou energia per estar en funcionament sempre. També es planteja un canvi en la galeta que es dispensa cada vegada que el gos micciona, per una altra que pugui agradar més als gossos. Malgrat aquests aspectes que es volen corregir, des de la corporació es considera que el funcionament d’aquests tòtems és, en general, satisfactori.

Astrié valora que entre aquests aparells i les ampolles que es van distribuir per ruixar els orins dels gossos sembla que es veu la via pública més neta, però destaca que caldrà analitzar com evoluciona ja que a l’hivern també hi contribueix la meteorologia, perquè la pluja hi ajuda. Per tant, i malgrat hagin rebut comentaris dels ciutadans comentant que els carrers es veuen més nets, des de la corporació es mostren prudents a l’hora de fer una valoració concloent sobre aquest aspecte.

De manera paral·lela, es treballa en una nova ordinació, que estarà acabada en breu, i que agruparà les diferents normes relacionades amb la higiene a la via pública. També s’inclouran aspectes nous, com l’obligació de ruixar els pixums dels gossos.