viernes, 7 agosto 2020 12:02

10 consells per evitar les intoxicacions alimentàries aquest Nadal

Les festes nadalenques són sinònim de celebracions multitudinàries on, generalment, consumim aliments que presenten més risc de contaminació. Les principals conseqüències de menjar aliments en mal estat de conservació són les intoxicacions alimentàries, amb símptomes com nàusees, vòmits, diarrees, dolor abdominal, pèrdua de la gana i debilitat.

S'estima que a Europa es comuniquen anualment al voltant de 40.000 casos que causen 3.300 hospitalitzacions i provoquen la mort d'al voltant de 20 persones. "La majoria dels casos d'intoxicacions alimentàries són en realitat toxiinfeccions alimentàries provocades per bacteris, virus o paràsits. Aquestes contaminacions solen sorgir per manipular, preparar o conservar inadequadament els aliments que, precisament, ara consumim en major quantitat", adverteix la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

Per gaudir d'aquestes dates d'una forma saludable:

1. Mantenir la higiene a l'hora de cuinar. "A més de rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó abans i després de preparar aliments, és important disposar d'un espai net i lliure de possibles contaminacions. El congelador i frigorífic han d'estar nets, els aliments que no necessiten estar refrigerats han d'estar emmagatzemats en un lloc sec i fresc, que tingui una bona ventilació, i sempre allunyats de la llum solar o de fonts de calor. les escombraries, sempre amb tapa. els productes de neteja, allunyats dels aliments, i els draps i baietes cal rentar-los després de cada ús o ser d'un sol ús ".

2. Preparar la quantitat justa de menjar. "És important cenyir-nos a la capacitat de les nostres cuines i sistemes de refrigeració i emmagatzematge. És millor no cuinar grans quantitats de menjar, excepte que vagi a congelar-se, per evitar les sobres, que no hem mantenir-les més de 48 o 72 hores a la nevera, ni tampoc reescalfar més d'una vegada ".

3. Limitar el consum de mariscs i peixos , aliments molt peribles, així com d'aliments d'alt risc com carns, ous, productes làctics (preferiblement pasteuritzats), amanides, salses, cremes, nates, etc. quan el seu consum no es produeix de forma immediata.

4. En la mesura del possible preparar els aliments en el moment. "Fent-ho amb prou antelació ens arrisquem a no conservar després de forma correcta ja sobrepassar el temps adequat per prevenir el risc de la proliferació de microorganismes".

5. Evitar l'anomenada 'contaminació creuada' . "Per Nadal vam elaborar plats molt variats, el que comporta moltes vegades l'ús d'estris que es poden utilitzar indistintament per tallar productes crus o cuinats, carns i peixos a la vegada, etc.".

6. Mantenir els aliments a temperatures segures. "La zona de perill va des dels 4 fins als 65 graus centígrads, en aquesta banda els microorganismes es multipliquen amb gran rapidesa. Per sota de 4 graus els microorganismes no es multipliquen, però són vius, és a dir, si traiem de la nevera un aliment, a mesura que augmenti la temperatura s'incrementarà el nombre de gèrmens que conté. Per sobre de 65 ºC podríem considerar que ja els hem matat a tots. També és important descongelar els aliments a la nevera o en algun lloc fresc ".

7. Congelar el peix a -20 graus centígrads durant, almenys, 72 hores. "Es recomana, a més, la ultra congelació. Així s'evita que els microorganismes es desenvolupin, pel que es manté en perfecte estat de conservació i s'impedeix el seu deteriorament, així com el risc de persistència del paràsit anisakis ".

8. Cuinar els aliments a més de 65ºC com a mínim durant 2 minuts. "La funció higienitzadora de la cocció es deu al fet que són molts els microorganismes patògens que no suporten temperatures superiors als 60-65 graus centígrads. A aquests graus, als quals s'arriba amb la majoria de mètodes de cocció, els bacteris comencen a degradar-se i ho fan més a mesura que es manté la temperatura amb el temps o si s'augmenta ".

9 . Rentar bé la fruita i la verdura. "S'han de rentar molt bé abans de pelar-les, tallar-les, menjar-o cuinar-les. El rentat redueix els bacteris que poden estar presents en els productes frescos, és la millor manera de reduir els riscos de malalties transmeses per aquests aliments".

10. Compte amb les conserves. "Cal ser curosos i no agafar aquelles llaunes que tinguin cops o estiguin bombades o presentin zones oxidades, i rebutjar completament les que, en obrir-les, desprenguin gas".

Artículos similares