Compartir

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, i els consellers Carles Naudi, Carine Montaner, Joan Carles Camp i Josep Majoral han deixat el grup parlamentari liberal i han demanat a la Sindicatura formar part del grup mixt, que serà el segon més nombrós del Consell General, amb deu membres. Pintat i la resta de parlamentaris han argumentat aquest dimarts els motius de l'abandonament del grup i, a més, per què Pintat i Montaner també es donen de baixa del partit Liberals d'Andorra. La principal raó han estat les desavinences internes dins del grup, que van esclatar la jornada en què es van votar al Parlament els projectes de llei de transferències i competències comunals. Segons Pintat, el grup va acordar que tres consellers hi donarien suport, els tres vots mínims que necessitava DA per aprovar les normes. Els tres sí els havien de donar Pintat, Camp i Gallardo, però, en el moment de votar, Gallardo es va abstenir. El vot afirmatiu de la independent Sílvia Bonet va permetre prosperar les lleis. La resta de consellers es van abstenir perquè així quedava oberta la possibilitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra les lleis aprovades.

L'altre conflicte intern ha estat el procés per escollir la persona que serà la cap de llista liberal a les pròximes eleccions generals que, probablement, se celebraran a finals del 2018. Gallardo ha estat l'única persona que s'ha presentat i, per tant, serà el candidat que es proclamarà en el congrés liberal que se celebrarà el pròxim dia 19. Pintat, membre d'Unió Laurediana (UL), ha recordat que des del 1997 hi ha un pacte amb Liberals d'Andorra, de manera que UL pren decisions dins del partit liberal, un acord que no s'ha respectat per aquest procés, de manera que UL no ha tingut ni veu ni vot.

Per tot això, els cinc consellers han decidit marxar del grup liberal. El grup mixt esdevé el principal de l'oposició, amb deu membres: Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís (PS); Víctor Naudi (SDP); Sílvia Bonet (independent); Josep Pintat, Josep Majoral i Carine Montaner (UL); i Carles Naudi i Joan Carles Camp (independents, Ciutadans Compromesos). El grup demòcrata continua amb els quinze membres que li atorguen la majoria al Consell General, i el grup liberal es queda amb tres membres (Gallardo, Costa i Pallarès). Els liberals poden mantenir el seu grup tot i ser tres (el mínim per formar un grup és de cinc persones) perquè ja estava constituït. En tot cas, tant el grup mixt com el grup liberal hauran d'informar a la Sindicatura del replantejament dels seus respectius reglaments amb les noves presidències i vicepresidències.

A més, la Sindicatura ha informat tots els consellers generals que es paralitzen les reunions de les comissions legislatives, a l'espera que es reorganitzi la proporcionalitat de les presidències i vicepresidències de les comissions entre tots els grups. També s'haurà de reformular el repartiment dels temps d'intervenció als plenaris, les representacions de les delegacions internacionals i el nombre de consellers a ple temps que pot tenir cada grup.

En el capítol de reaccions, el conseller general demòcrata Marc Ballestà ha dit que no es posicionaran ni entraran a valorar el fons de la qüestió, però que desitgen que la situació es clarifiqui, sobretot pel que fa a la composició de les comissions legislatives, per poder reprendre la tasca parlamentària i treballar en les lleis importants que hi ha a tràmit. De la seva banda, el conseller d'SDP i vicepresident del grup mixt, Víctor Naudi, considera que és una qüestió que afecta un altre partit i que “s'ha de respectar”. Amb tot, ha advertit que dins del grup mixt hi haurà canvis, tant en el repartiment de les comissions legislatives com en la presidència del grup mixt.