domingo, 27 septiembre 2020 17:45

Andorra la Vella compta amb un centenar més de negocis que fa un any

Andorra la Vella compta amb més de 3.300 negocis registrats. D'aquests negocis, 258 s'han creat aquest 2017, des de gener fins a principi d'octubre. A la vegada, durant l'any s'han donat de baixa 160 negocis. El balanç d'obertures i tancaments és de 98, una xifra molt positiva i que confirma la recuperació comercial a la parròquia, ha manifestat la consellera de Finances, Comptabilitat, Administració i Noves Tecnologies d'Andorra la Vella, Maika Nin. Una recuperació que es va començar a fer visible sobretot a partir del 2013 (anys abans el saldo de nous negocis era negatiu). A més, l'any passat es va tancar amb 132 nous negocis, i tot apunta que aquest 2017 es tancara amb una dada similar, ha pronosticat Nin.

Pel que fa a les tipologies d'aquests nous negocis, el subsector de consulta i assessorament en direcció i gestió empresarial és el que més creix. En total, 29 altes, per 13 baixes. Bona part d'aquets establiments estan relacionats amb l'assessoria fiscal. També creix pronunciadament el nombre d'immobiliàries. Fins a l'octubre se n'han creat dotze de noves, i se n'han tancat cinc. Aquest creixement, ha plantejat Nin, està relacionat també amb la recuperació de la compravenda d'immobles a la parròquia.

A l'altra cara de la moneda, s'hi troba el subsector de venda al detall, pelleteria i calçat. A Andorra la Vella hi ha hagut set altes, per dotze baixes, el que representa un balanç negatiu de cinc.

Anant ara a un anàlisi per zones comercials, on s'han obert més negocis és al carrer Prat de la Creu i a l'avinguda Tarragona. A l'avinguda d'Enclar i a la Baixada del Molí també es registren saldos positius. L'avinguda Meritxell, per la seva part, presenta dotze noves obertures i dotze tancaments. En aquest sentit, en línies generals l'eix comercial no pot créixer massa, i els negocis que es van tancant se substitueixen per nous, ha exposat la consellera.

Per èpoques de l'any, és a l'estiu quan es registren més nous negocis a la parròquia, mentre que al Nadal és quan s'entren més tancaments, just abans del canvi d'any per evitar pagar nous impostos. Cal recordar que a la capital es mantenen els incentius d'obertura de negocis per als joves de menys de 35 anys que són emprenedors per primera vegada. El que paguen en impostos se'ls retorna amb gorma de subvenció.