Quantcast

Cinca celebra no ser a la llista negra de l'Ecofin i diu que sortir de la grisa està en vies de solució

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha valorat de manera positiva el fet que el consell d'assumptes econòmics i financers de la Unió Europea (Ecofin) no hagi inclòs Andorra en la llista negra i que en canvi hi sigui en una llista grisa “o de trànsit” en la qual, tal com ha destacat Cinca, el Principat hi és arran “d’un aspecte puntual” com són els règims especials. Aquest punt, ha subratllat, ja està en vies de solució amb la modificació de la llei de l’impost de societats que el Govern va aprovar el mes de juny i que es troba a tràmit parlamentari.

“Quan aquesta modificació de la llei estigui aprovada Andorra complirà els requisits per no ser” en cap de les llistes grises i podrà ser reconeguda com a país complidor, ha destacat Cinca, afegint que el Principat ara com ara no consta en cap llista negra i que la inclusió per part de l’Ecofin en la seva hauria suposat el “risc de sancions” per part de la Unió Europea i restriccions en l’accés als mercats. Així ha recordat que quan es va traçar “el full de ruta” per a aquest 2017 “el primer que s’havia d’evitar” era precisament ser en aquesta llista negra i que ser en la grisa és un motiu de “satisfacció”.

Cinca ha puntualitzat que entre els motius que es tenen en compte per ser en aquesta llista grisa hi pot haver la transparència fiscal, un aspecte que Andorra compleix; treballar en les mesures BEP’S per evitar l’erosió fiscal, la qual cosa també s’està implementant, i tenir un marc fiscal homologable i que no tingui escletxes fiscals que puguin suposar una competència deslleial respecte a la resta de països. Andorra, ha remarcat Cinca, té un marc fiscal homologable, tal com demostra el fet que hagi signat convenis per evitar la doble imposició amb països com Espanya o França i ha puntualitzat que l’única cosa que li queda per resoldre, i que de fet ja està en vies de solució, és la qüestió dels règims fiscals. “Estem satisfets perquè és un reconeixement a la feina feta” durant els darrers sis anys, ha conclòs Cinca recordant, però, que encara queda feina per fer, que les avaluacions seran constants i que els requisits poden anar canviant.

Quant a l’impacte que pugui tenir aquesta llista en les negociacions amb la Unió Europea per a l’acord d’associació, Cinca ha destacat que només pot afectar “en bé” ja que si hagués estat en la negra les dificultats haurien estat majors. En aquest sentit, el titular de Finances ha remarcat que Andorra és un país “cooperador, complidor” i que ha de defugir del que ha passat fins ara en què s’escudava en el que feien els altres per no fer avenços.

I quant a les crítiques que puguin fer des de l’oposició, ha conclòs que avui tothom hauria d’estar “satisfet” pel fet que Andorra no sigui en cap llista negra.

Comentarios de Facebook