viernes, 25 septiembre 2020 16:00

Joventut i Voluntariat ha participat el 2017 en dinou esdeveniments amb 670 voluntaris

El departament de Joventut i Voluntariat ha participat durant l'any 2017 en dinou esdeveniments que han mobilitzat 670 voluntaris. Les xifres s'han donat a conèixer coincidint amb el Dia internacional del voluntariat. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el coordinador de polítiques de Joventut i Voluntariat, Agustí Pifarré, han fet el balanç aquest dimarts. Els esdeveniments més importants, i que han requerit més participació de voluntaris, han estat el Cirque du Soleil, la Vuelta a Espanya, la Bicicletada, la Cursa de la dona, la Caminada contra el càncer, el Dia de l’esport per a tothom, la Cursa popular d'Anyós Park, i el Territori Special. Olga Gelabert ha recordat que els objectius del departament de Joventut i Voluntariat són el reconeixement de l’esforç, el foment de la cooperació, i el desenvolupament social. També ha explicat que, entre les seves funcions, hi ha també el foment de la participació ciutadana i comunitària.

La participació de voluntaris ha anat creixent. Així, dels quatre esdeveniments amb 295 voluntaris del 2010 s'ha passat als 19 esdeveniments i 670 voluntaris d'aquest any. El 2016 es va assolir la xifra més alta, amb 756, però es va produir l'arribada al país del Tour i això va fer que augmentés el número. Actualment, Joventut i Voluntariat disposa d'una base de dades amb 260 persones. Un altre fet significatiu d'aquest any és que els alumnes de batxillerat de l'escola andorrana reben formació de voluntariat amb vint hores anuals. Olga Gelabert no descarta que aquest ensenyament es pugui traslladar als centres educatius del sistema andorrà i francès. Des del departament de Joventut i Voluntariat també s'estableixen programes formatius oberts com un curs d'iniciació, el de primers auxilis i riscos naturals.

D'altra banda, es duen a terme accions promocionals. Així, el mes d'octubre passat es va participar a la Fira d'Andorra la Vella, cosa que va permetre la inscripció d'uns cinquanta nous voluntaris.

Consum d'alcohol entre els joves

Olga Gelabert també s'ha referit a l'augment del consum d'alcohol entre els adolescents i als casos que s'atenen a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. Ha explicat que és un tema que preocupa i del que se'n parla a la Taula Permanent de Joventut, que reuneix la ministra, el coordinador de polítiques de Joventut i Voluntariat i els consellers comunals. Una altra acció que es du a terme són les xerrades que fan els tècnics comunals a les escoles juntament amb els tallers de prevenció del consum de cànnabis. Segons Gelabert, “tots els comuns han de treballar conjuntament amb Govern i ja s'estan realitzant mesures de prevenció en algunes parròquies”.