Compartir

El Govern vol tenir la setmana vinent la resposta dels grups parlamentaris a la proposta del cap de Govern, Toni Martí, per a què els seus presidents formin part de la delegació andorrana que participa en les reunions per l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE). L'objectiu és que ja puguin prendre part en la propera reunió que serà el mes de desembre. Així ho ha anunciat el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior a la sessió setmanal del consell de ministres.

Segons Cinca, “l'oferiment fet als grups, i especialment als de l'oposició, reforça la idea que el tema de l'encaix amb Europa no és una qüestió formal sinó que dibuixarà el futur d'Andorra i hi han de participar el conjunt de les forces polítiques”. En els propers dies, el Govern transmetrà un document als grups que s'està acabant d'elaborar. El ministre portaveu ha fet també un balanç de la trobada trilateral que ha tingut lloc aquesta setmana entre les delegacions d'Andorra, San Marino i Mònaco per l'acord d'associació. Els tres estats han pogut compartir l'estratègia i els aspectes comuns per encarar la negociació amb Brussel·les.

Cinca ha explicat que “tenim aspectes suficients per demanar un tracte a mida dels tres països i de les seves especificitats”. Pel que es despren de les trobades, la UE té sensibilitat per tenir-les en compte sempre que siguin raonables. Els tres estats comparteixen la necessitat de defensar-les i alhora poder gaudir en igualtat de condicions dels beneficis del mercat interior. En el cas andorrà, el desplegament d'un sistema fiscal homologable així com l'aposta per l'obertura econòmica culmina, precisament, amb l'entrada al mercat interior. Cinca ha comentat que aquest any queda un reunió, però el 2018 serà molt intens amb vuit o nou trobades per poder tancar l'acord el 2019.