Compartir

Menús de Nadal elaborats i de celebració especial, a bon preu i, sobretot, més saludables, són possibles. Aquesta és la idea que volia transmetre la xerrada-taller que s'ha fet aquest divendres a la tarda a la biblioteca comunal d'Encamp, i que portava per títol 'Cuina saludable pel teu menú de Nadal'. La vuitantena de persones que han assistit a l'activitat han pogut recollir diverses propostes de plats per cuinar durant aquestes festes nadalenques, com l'amanida de festa de foie gras a la sal i ratafia, la 'quiche' de calçots amb encenalls de salmó fumat o el magret d'ànec amb peres d'hivern i agredolç de xarop d'avet.

Un dels ponents que ha participat a la xerrada-taller ha estat el cuiner Christian Zanchetta, qui ha apostat per utilitzar productes de temporada, a l'hora de preparar els menús nadalencs, i estalviar en productes gurmet. Zanchetta també ha recomanat anticipar-se a les compres amb tots aquells aliments que sigui possible conservar i ha explicat que cada cop hi ha més gent que aposta per comprar els plats de Nadal i, així, evitar passar-se totes les festes cuinant.

Encara que s'intenti, durant les festes de Nadal és difícil moderar-se amb els àpats. Per això la naturòpata Pili Borra ha recomanat alguns aliments, que són de gran ajuda a l'hora de fer una bona digestió, com són l''umeboshi', els brous amb miso, el 'kuzu' o el gingebre. La recomanació de Borra és no abusar de grasses i productes animals i intentar incloure vegetals als àpats, però d'una manera més treballada, simpàtica i vistosa, com podrien ser uns bunyols de coliflor, una crema de llenties amb coco i llima o uns raviolis de guacamole de bonítol.

A la xerrada-taller també hi ha participat la gerent de Decotel, Laura Peleijà, que ha donat alguns consells per muntar una taula de Nadal més moderna. Peleijà aposta per incloure sempre un bon centre, que sigui baix (per tal que no impedeixi veure la persona que tenim davant), que no faci olor, que tingui molt de color i que porti productes naturals (com pinyes, herbes o fruites). Per això convida a posar estovalles blanques, per poder jugar després amb els colors del centre, els tovallons i les vaixelles. A més, recomana muntar la taula amb la vaixella completa, és a dir, posant un plat de respecte i les tres copes.

L'activitat ha finalitzat, com no podia ser d'altra manera, amb un acte relacionat amb la gastronomia: un aperitiu per a tots els assistents.