jueves, 13 agosto 2020 10:30

La policia comença el 13 de novembre una nova campanya de controls d'alcoholèmia i drogues

La policia durà a terme entre el 13 de novembre i el 8 de gener una nova campanya de controls d’alcohol i drogues als conductors de vehicles. Tal com es posa en relleu des del cos, aquesta acció coincidirà amb l’època de festes de Nadal, quan habitualment ja es fan controls d’aquest tipus, amb la voluntat de reduir la sinistralitat a les carreteres.

Aquests controls començaran el 13 de novembre a les 7 hores i s’allargaran fins a les 19 hores del 8 de gener. Des de la policia posen en relleu que els controls preventius d’alcoholèmia segueixen el pla d’actuació marcat pel ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior per millorar la seguretat viària en general i reduir la xifra d’accidents provocats pel consum d’alcohol, així com sensibilitzar els conductors del risc que comporta conduir sota els efectes de l’alcohol i/o les drogues.

Tal com ja s’ha posat en relleu en ocasions anteriors, aquesta campanya s’anuncia ja que el que es pretén és fomentar la prevenció i la dissuasió. “Es tracta doncs d’evitar les conductes de risc que posen en perill als usuaris de la xarxa viària i augmentar la seguretat”, destaquen.

Tal com preveu el Codi de circulació, la franja mínima punible en matèria administrativa se situa per sobre dels 0,2 grams d’alcohol per litre de sang en els conductors professionals i de 0,5 g/l per a la resta de conductors. Pel que respecta a la responsabilitat penal, es recorda que el Codi penal fixa les taxes d'alcoholèmia en un grau superior a 0,5 g/l de sang per als conductors professionals i una taxa superior a 0,8 g/l per als no professionals.

Així, se sancionarà per la via administrativa els conductors professionals que donin entre 0,2 i 0,5 g/l, i els conductors no professionals amb una taxa entre 0,5 i 0,8. En aquest sentit, es recorda que, per via administrativa, també es pot suspendre un permís de conduir per una durada màxima d'un mes, juntament amb una sanció imposada pel cos de policia de 150,25 euros. I es detindran aquells conductors professionals amb una taxa d’alcoholèmia per sobre dels 0,5 g/l, els no professionals que donin més de 0,8 i tots els conductors que refusin sotmetre’s a la prova. Per als conductors professionals aquestes infraccions penals poden suposar penes de presó de fins a dos anys i privació del carnet de conduir fins a quatre anys. A més, es recorda que el tribunal pot imposar, també, la pena d'inhabilitació per a l’exercici de l'ofici o el càrrec fins a quatre anys. Quant als conductors no professionals, la pena de presó pot ser de fins a un any o arrest i la privació del carnet de fins a tres anys. Si es refusa la prova, la pena a la qual es pot veure abocat el conductor és privació del permís de conduir fins a tres anys, i fins a quatre anys per als conductors professionals.

Artículos similares