Compartir

Malgrat que la tradició li costa passar de generació en generació i s'ha estancat en la gent més gran, els cementiris d'Andorra s'han tornat a omplir en el dia de Tot Sants. Els familiars i amics s'han acostat fins als nínxols dels seus estimats per renovar l'ofrena floral o portar un nou record. Entre el silenci de l'espai i sota un dia assolellat, els que han volgut s'han anat acostant al cementiri, sigui per fer l'ofrena o per acompanyar algun familiar. “Cada any vinc, és una manera de recordar aquells que ja no hi són”, ha explicat una de les visitants.

D'altres també aprofiten la visita per netejar el nínxol. “És un dia per reflexionar i recordar, amb el cor ple de joia, aquells moments viscuts”, ha explicat un dels visitants al cementiri nou d'Andorra la Vella. Molts dels assistents confessen que aprofiten el dia 1 d'octubre per realitzar la visita, mentre que la resta de l'any les visites són més espaiades o inexistents.

En el marc de Tot Sants, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha visitat aquest dimecres a la tarda els dos cementiris de Sant Julià de Lòria, on ha realitzat pregàries pels difunts enterrats. La visita s'ha emmarcat dins de la visita pastoral. “No és estrictament necessari desplaçar-se al cementiri, els cristians preguem pels morts amb les misses”, ha expressat. Vives també ha indicat que és normal que sigui la gent gran la que mantingui la tradició i s'ha mostrat molt segur que aquesta es mantindrà en el temps. Durant el matí, el copríncep episcopal ha realitzat una missa amb les autoritats lauredianes on ha recordat que la fe dona energia i també que la vida és la primera etapa de la vida eterna.

De la mateixa manera que la tradició és més conservada entre la gent gran, també ha canviat la manera de donar repòs als difunts. Mentre que abans la gran majoria optava per enterrar-los ara, cada vegada més, la gent decideix apostar per la incineració.