miércoles, 12 agosto 2020 8:32

La VI Setmana de Cinema Espiritual s'inagura aquest dilluns

Aquest any s'espera la participació de
2.094 estudiants, una xifra amb la qual el delegat d'ensenyament del
Bisbat d'Urgell, Pepe Chisvert, s'ha mostrat “satisfet”. Chisvert ha
destacat que l'objectiu d'aquestes sessions és “vehicular els valors que
ens ajudin en la formació dels adolescents i joves a través del
cinema”. Precisament, ha remarcat que el repte d'educadors i pares és
“formar les noves generacions” no només a “acumular coneixements” sinó a
“créixer com a persones”. Al llarg de la setmana, alumnes dels tres
sistemes educatius i també de les comarques catalanes veïnes assistiran a
aquesta proposta que inclou també una projecció pensada per als adults,
'Ignacio de Loyola', el dimecres 9 de novembre a les 20.30 hores.

Sota el lema “Fes tu el mateix”, la VI Setmana de cinema espiritual s'estrena avui al Principat d'Andorra. La Delegació d'Ensenyament del Bisbat d'Urgell és qui la posa en marxa del dilluns 6 al 10 de novembre, als cinemes Illa Carlemany, que col.labora en la iniciativa.

Es tracta d'una activitat dirigida a tots els alumnes de 5è i 6è curs de primera ensenyança o primària i als alumnes de secundària i batxillerat, no només els inscrits a l'assignatura de religió. Les projeccions es fan en horari escolar matinal, a excepció de la pellícula per al públic adult que serà el dimecres 8 de novembre a les 20.30 hores.

En la passada edició hi van participar més de 1.700 infants i joves. Com destaca el delegat d'ensenyament, Mn. Pepe Chisvert, en la carta enviada als centres educatius, la implicació dels mestres i professors de religió dels diferents sistemes educatius d'Andorra i també d'alguns centres de la comarca catalana de l'Alt Urgell és determinant per a l'organització de l'activitat.

Com en altres ocasions, l'editorial Edebé participa amb l'edició de material educatiu i de fitxes per treballar els valors que aporta cada pellícula.

Per què aquest lema?

Es tracta d'un lema que vol fer incidència en el valor del canvi personal: per canviar el món, cal començar pel canvi personal.

L'objectiu de fons d'aquesta nova edició de la Setmana del Cinema Espiritual és aprofundir en l'opció per als pobres des de l'Evangeli. Seguint el missatge del papa Francesc, en la preparació de la Jornada Mundial de la Joventut de Cracòvia de 2016, comentant la benaurança dels pobres d'esperit:

  • Primer, suposa ser lliures enfront les coses vencent el malbaratament amb un nou i auster estil de vida.
  • Segon, la conversió en relació als pobres. Els pobres són per a nosaltres una ocasió concreta de trobar el mateix Crist.
  • Tercer, aprendre dels pobres el sentit de la dignitat més enllà del diner com una forma d'humilitat per a la trobada amb Déu.
  • Quart, “el Senyor vol una Església pobra que evangelitzi als pobres”.

Què s'entèn per cinema espiritual?

És un cinema de valors que aprofundeix en l'expressió de la preocupació religiosa, filosòfica, estètica i social des d'una perspectiva humanista que permet reconèixer d'una forma, explícita o implícita, en el misteri de l'ésser humà el misteri de Déu.

El cinema religiós és cinema espiritual; però el cinema espiritual abasta un espai molt més ampli de pellícules que van des de ficcions, documentals o propostes experimentals.

És el cinema que aborda en les seves pellícules els grans interrogants sobre el sentit de la vida i de la mort, les relacions personals i els camins de l'amor, la justícia i les exigències ètiques de la solidaritat, la llibertat i el discerniment en elecció, el perdó i la reconciliació, la lluita del be i el mal o el misteri de la bellesa.

LES PELLÍCULES DE LA VI SETMANA DE CINEMA ESPIRITUAL:

«LO QUE DE VERDAD IMPORTA» de Paco Arango (2017) – Estats Units

Destinataris:
Alumnes de 3r cicle de Primària i 1r cicle de Secundària

Sinopsi:
Alec és un enginyer mecànic anglès incapaç de posar en ordre la seva vida. Quan la seva botiga de reparació d'aparells electrònics «El curandero» està a punt de fer fallida, un familiar que mai no va saber que tenia s'ofereix a solucionar els seus problemes a canvi que es traslladi un any al Canadà, el lloc d'origen dels seus avantpassats. Allà descobrirà que al seu voltant comencen a succeir
les coses més incomprensibles. Enfrontar-se a si mateix, al seu passat, a la seva vida i, sobretot, al do que mai no va saber que tenia, inspirarà a les persones que l'envolten a creure en alguna cosa més enllà del que es pot explicar.

«LA BUENA MENTIRA» de Philippe Falardeau (2014) – Estats Units

Destinataris:
Alumnes de 2n cicle de Secundària i Batxillerat

Sinopsi:
Un refugiat de la guerra civil sudanesa conviu als Estats Units amb altres nens sudanesos. Després de la seva arribada a Amèrica, els petits coneixen a Carrie, una treballadora social que, conscient de la seva tragèdia, tracta d'ensenyar-los com han de desenvolupar-se en un món tan diferent del seu.

«IGNACIO DE LOYOLA» de Paolo Dy i Cathy Azanza (2016) – Espanya i Filipines

Destinataris:
Adults. Dimecres 8 novembre a les 20:30h

Sinopsi:
Narra la vida d'un jove soldat, Iñigo, que es va veure obligat a renunciar a la seva carrera militar després de resultar ferit en batalla. El que es presentava llavors com una desgràcia, es va tornar en un sobtat desig ardent d'esdevenir un sant. Des de llavors, el jove i passional Loiola, es trobarà immers en una nova batalla: la d'enfrontar-se amb la incredulitat, el rebuig de la gent més propera, i la necessitat de lluitar per sobre de tot contra si mateix.

Artículos similares