Compartir

És temps de fires i mostres de bestiar. És temps d'acostar-se a la Fira de Canillo, bestiar i artesania que se celebra aquest diumenge 22 d'octubre amb una empenta renovada.

Des de la seva recuperació, la Fira del bestiar de Canillo s'ha anat convertint en una festa al voltant de la tradició ramadera, essent una de les més participatives de la Parròquia. L'any 2010 es va declarar Festa d'interès cultural i va ser inclosa a l'Inventari general del Patrimoni Cultural com a bé immaterial.

En la fira d'aquest any s'exposaran uns 200 caps de bestiar (entre vacum, rossam, oví i cabrum). I pel que fa als oficis antics representats a la fira, podrem trobar els de teixidora, penjolls de fusta, cisteller, ceramista, marqueteria, vidrier, joguines de fusta, paper, sabater, plata, cuir, encunyació de moneda, elaboració de diademes, confecció de teixits i filador.

Una fira arrelada en la més genuïna tradició

Abans dels anys 60 a Canillo s'havien arribat a celebrar dues fires, els dies 16 i 18 d'octubre. Després de diverses dècades d'oblit, el Comú de la parròquia en va recuperar una amb un caire més festiu i va decidir traslladar l'esdeveniment al primer diumenge després del 16 d'octubre per afavorir l'afluència de públic. La Fira de bestiar s'ha convertit en una festa on els ramaders porten alguns dels millors exemplars que s'exhibeixen en un recinte amb la finalitat d'apropar l'activitat ramadera al poble. Per ajudar a crear l'ambient festiu, els darrers anys s'organitza una fira d'artesania on es pot veure com es desenvolupaven alguns dels oficis tradicionals que estan desapareixent.

Les fires ramaderes eren moments d'intercanvi i de trobada que reunien tractants i pagesos, on es feien tot tipus de transaccions comercials. Les fires s'organitzaven a la tardor. Quan el bestiar baixava de les pastures estivals, era el moment de vendre els animals i ingressar alguns diners a les economies domèstiques. Durant els anys 60 aquests esdeveniments comercials es van perdre com a expressió del declivi i els canvis que experimentava el sector. L'any 1979 es va recuperar la Fira de bestiar d'Andorra la Vella que es va convertir en un concurs, i més recentment la Fira de bestiar de Canillo, com una mostra de l'activitat ramadera a la parròquia. La fira coneix significats nous i s'ha convertit en una de les festes més participatives de la parròquia.

PROGRAMA

8 h. Arribada del bestiar
9 h. Obertura de les paradetes i de la mostra d'oficis antics
Participació de la Ville d'Arès
11 h. Inauguració oficial de la Fira
11 – 14 h.
Obertura de la pista de gel amb les següents activitats:
Pista de gel
Taller de patinatge artístic
Taller d'hoquei sobre gel
Taller cúrling
13 h. Lliurament de premis

Situació:
Al Pàrquing dels Arenys podrem trobar el bestiar i al voltant del Palau de Gel, les paradetes i la mostra d'oficis antics