jueves, 1 octubre 2020 21:48

La meitat de la població femenina no se sotmet a les proves de detecció del càncer de mama

Coincidint amb el Dia mundial contra el càncer de mama, l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) fa una crida a totes aquelles dones que no se sotmeten a l'exploració de cribatge, a fer-se les proves corresponents. El president d'Assandca, Josep Saravia, ha explicat que encara no s'arriba al 50%, per la qual cosa “cal conscienciar la gent que és molt important que s'ho facin mirar”, tenint en compte que el tumor de mama és el que es diagnostica amb més freqüència. Respecte a les xifres de la cinquena ronda del programa de detecció precoç (2016-2017), i que s'han conegut aquest dimecres, Saravia apunta que cal tenir en compte els casos repetitius, per poder valorar els 21 nous casos detectats des del gener de 2016.

Enguany, des d'Assandca han editat un díptic perquè totes les dones menors de 50 anys sàpiguen com fer-se una prova palparia elles mateixes, i així intentar detectar si es noten alguna cosa, per a la seva tranquil·litat. Quan es dona un cas positiu, en alguna d'aquestes edats, quan la persona va al metge, habitualment ja té el tumor avançat. D'aquí la importància que es puguin cuidar.

Amb motiu d'aquest dia, i arran d'un conveni de col·laboració entre Assandca i Vall Banc, aquest dijous, les oficines de l'entitat financera del carrer de la Unió, de la plaça Rebés i de la Massana s'han il·luminat de rosa, el color representatiu. A les 7 de la tarda s'ha fet l'encesa oficial amb la participació dels ministres Eva Descarrega i Carles Alvarez Marfany, els consellers generals Sílvia Bonet i Pere López, el secretari d'estat Joan Antoni León i diversos consellers de comuns, entre altres representants polítics i membres de l'equip de Vall Banc. A més, pràcticament amb mig dia, Assandca ha esgotat les 750 polseres solidàries que ha posat a la venda aquest dijous, la recaptació de les quals es destinarà íntegrament a l'associació. A la Fira d'Andorra la Vella posaran a la venda 500 polseres més.

Amb les accions d'aquest dijous s'ha donat el tret de sortida a la Setmana contra el càncer de mama, que s'allargarà fins al proper 29 d'octubre. Sota el lema 'Suma't al rosa', l'Associació Andorrana Contra el Càncer organitza diverses activitats, amb el suport de diferents col·laboradors.