Compartir

Durant els quatre anys de funcionament del programa de donació d'unitats de sang de cordó umbilical, s'han dut a terme dos trasplantaments utilitzant mostres obtingudes a Andorra. El primer va tenir lloc el 2014 i el segon s'ha fet durant el primer semestre del 2017 i ha permès salvar la vida a un infant de 7 anys.

Així s'ha destacat durant la reunió anual de la Comissió de seguiment del programa, presidida pel ministre de Salut, Carles Alvarez, i amb la presència de representants del SAAS, l'Organització Nacional Espanyola de Transplantament, l'Organització Catalana de Trasplantaments, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya -on s'emmagatzemen les donacions d'Andorra-, el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia i la Fundació Crèdit Andorrà, que finança les campanyes de promoció.

En la trobada s'ha destacat l'augment en nombre de donacions de cordó umbilical que s'aconsegueixen a Andorra, i que afavoreix la seva utilització en trasplantaments. L'any 2016, el 54% de les dones que van tenir un part estaven inscrites com a donants. Fins a juny del 2017, aquest percentatge s'eleva fins al 59% dels parts. Els membres de la comissió també han ressaltat l’excel·lent treball dels professionals de la salut implicats.